Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Στην επιφάνεια οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες

Επαναλαμβάνεται την Παρασκευή η ακροαματική διαδικασία για το διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγείας κατοίκων και εργαζομένων στη Βοιωτία

Τμήμα του Ασωπού που μοιάζει στην κυριολεξία με βόθρο
Τμήμα του Ασωπού που μοιάζει στην κυριολεξία με βόθρο
Συνεχίζεται την Παρασκευή 25 Μάη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών, η δίκη των 18 εκπροσώπων, διευθυντών ή και ιδιοκτητών εργοστασίων της περιοχής Οινοφύτων, που η εισαγγελική και ανακριτική έρευνα παρέπεμψε στο ακροατήριο με την κατηγορία ότι διέθεσαν υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύμματα στον ποταμό Ασωπό της Βοιωτίας (διασχίζει την κοιλάδα των Θηβών και καταλήγει στο Νότιο Ευβοϊκό, ανάμεσα στο Χαλκούτσι και τον Ωρωπό), χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης επεξεργασία αυτών.

Τα 13 εργοστάσια, εκπρόσωποι των οποίων έχουν παραπεμφθεί είναι: «General Mills SA», «Κρεντίν Ελλάς ΑΕ», BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑΕ (βαφείο), «Μ. Ι. Μαΐλης ΑΕΒΕ» (παραγωγή υλικών συσκευασίας), το πτηνοσφαγείο «Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ, τα βαφεία - φινιριστήρια «Αφοί Σταυριανού Ανώνυμος Βιοτεχνική Εταιρεία Επεξεργασίας Υφασμάτων», «Χρωμοχημική ΑΒΕΕ», «Β. Α. Αρσενίδης ΑΕΒΕ», «ΕΛΦΙΝΚΟ ΑΕ», «Κοσμάς Θωμόγλου ΑΒΕΕ», ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ (νυν FANCO SA), «Γ. Πολυχρόνου ΑΕΒΕ» και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ (ΕΑΒ).

Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Μάη και την ερχόμενη Παρασκευή είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Τη μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει το 2001 (!!) φορείς της περιοχής Ωρωπού και μετά από τρεις αναβολές και 6 χρόνια καθυστέρηση, έφτασε η ώρα για την εκδίκαση μιας υπόθεσης, που ταλανίζει χρόνια τους χιλιάδες εργαζόμενους της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων -πάνω από 1.000 εργοστάσια-, τους κατοίκους (μόνιμους, παραθεριστές και τουρίστες) και την ευρύτερη περιοχή Χαλκουτσίου και Ωρωπού.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θήβας, που συνέταξε το πόρισμα, η διάθεση των λυμάτων στο ποτάμι, είχε σαν αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η φυσική κατάσταση του θαλασσινού νερού και να καταστεί επιβλαβές για την υγεία των μονίμων κατοίκων και παραθεριστών.

Πράγματι, οι διάφορες έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς από επιστήμονες, αποδεικνύουν την τεράστια ρύπανση που προκαλούν τα ανεπεξέργαστα βιομηχανικά λύμματα και απόβλητα κατά μήκος του ποταμού, αλλά και στο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού όπου χύνεται, αφού έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, εκτός των άλλων ρυπαντών και από βαρέα μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος κ.ά.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την καταστροφή που έχει συμβεί τόσα χρόνια, καθώς νομιμοποιούν την ασυδοσία και αυθαιρεσία των βιομηχάνων ή τους παραχωρούν κίνητρα και προνόμια για να «αυγατίζει» η κερδοφορία τους ακόμα και σε βάρος της ανθρώπινης υγείας και ζωής. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τις «δεσμεύσεις» των βιομηχάνων, από το 1987, για τη λήψη μέτρων που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αλλά και το ΠΔ που βρίσκεται εν ενεργεία (χάρισμα των κυβερνήσεων στους βιομηχάνους) και χαρακτηρίζει τον Ασωπό ποταμό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων».

Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες των διορισμένων και αιρετών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σιωπούν ή και συναινούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ