Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΙΟΥ
Στα πρόθυρα αφανισμού

Αμεσα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθούν οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στα μαστιχόδεντρα της Χίου η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί στις 13 και 14 Ιούλη, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης 143.000 μαστιχόδεντρα καταστράφηκαν, ενώ το πλήγμα για αρκετούς μαστιχοπαραγωγούς είναι ολοκληρωτικό, αφού έχασαν το 100% του φυτικού κεφαλαίου τους.

«Απαιτούνται σημαντικά κίνητρα ώστε οι παραγωγοί της μαστίχας να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες εκτάσεις», τονίζει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών στην επιστολή της, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η μείωση της παραγωγής από την καταστροφή, η μη επαναφύτευση των δέντρων και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος θα οδηγήσουν την παραγωγή της μαστίχας σε μείωση και σταδιακά πιθανόν και σε εξαφάνιση». Αξίζει να σημειωθεί πως η μαστίχα είναι το κύριο προϊόν (εξαγωγικό) του νησιού και συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία 2 δισ. δρχ.

Προκειμένου να σωθεί το βασικό προϊόν του νησιού, αλλά και οι παραγωγοί μαστίχας, η Ενωση ζητά:

  • Η αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος να είναι 26.000 δραχμές ανά δέντρο. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, η απώλεια του εισοδήματος για τους παραγωγούς που τα δέντρα τους καταστράφηκαν θα είναι για 10 χρόνια, αφού τόσος χρόνος απαιτείται για να παράγει ξανά το μαστιχόδεντρο την ποσότητα που παρήγαγε.
  • Αποζημίωση για την επαναφύτευση 2.000 δραχμές ανά δέντρο. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει η Ενωση, οι 800 δραχμές ανά δέντρο είναι ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, όταν μάλιστα πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δασών, προ τριετίας, που αφορούσε την ανασχοίνωση έδινε 1.750 δρχ./δέντρο.
  • Να μη γίνει διαχωρισμός μεταξύ των κατά κύρια απασχόληση αγροτών και των υπολοίπων παραγωγών μαστίχας, καθώς τα τελευταία χρόνια η αύξηση της παραγωγής μαστίχας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι απασχολούνται σ' αυτή συμπληρωματικά - και όχι κατά κύρια απασχόληση - υπάλληλοι, εργάτες και μικροεπαγγελματίες. Το ποσοστό αυτών των κατηγοριών υπερβαίνει το 60% του συνόλου των παραγωγών μαστίχας, επομένως η διατήρηση του διαχωρισμού θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ