Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προβάδισμα του Αχερν

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν κατόρθωσε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά που τον εμφάνιζαν ως λίγο - πολύ χαμένο. Καθώς φαίνεται θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη πενταετία, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο, προκειμένου να διασφαλίσει την πλειοψηφία. Και αυτό είναι μέχρι στιγμής ένας γρίφος.

Σύμφωνα με τα exit polls, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι μία εξαιρετικά αργή διαδικασία, το κόμμα του, το Φάινα Φέιλ απέσπασε, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη, το 41,6% των ψήφων - σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές. Καταποντίστηκε όμως ο κυβερνητικός του εταίρος, καθώς συρρικνώθηκε σε 2,6% το ποσοστό του κόμματος των Προοδευτικών Δημοκρατών. Τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν τώρα το 44,2% των ψήφων έναντι του 46% που είχαν στις εκλογές του 2002.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, Φιν Γκάελ που θεωρούνταν ότι θα κάνει την έκπληξη περιορίστηκε στο 26,3%, το Εργατικό Κόμμα (Labour Party) που πια είναι εντελώς «Μπλερικό» απέσπασε το 9,9% και οι Πράσινοι 4,8%. Δηλαδή, όλα τα κόμματα μαζί που είχαν συμφωνήσει ότι θα συμμαχήσουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συγκεντρώνουν το 41% των ψήφων. Κέρδη πραγματικά μόνο για το Σιν Φέιν που αποσπά σύμφωνα με τα έξιτ πολς περίπου 8% διπλασιάζοντας σχεδόν τις ψήφους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ