Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψήφος με κριτήριο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Τη στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μην έχοντας ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, προσπαθούν να υποκλέψουν για άλλη μια φορά την ψήφο του λαού, βγάζοντας το ένα τα «άπλυτα» του άλλου στη φόρα ή μπαίνοντας σε έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό για να μοιράζουν ψίχουλα στους εργαζόμενους, το ΚΚΕ βαδίζει στην εκλογική μάχη θέτοντας ως κριτήριο ψήφου τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που αφορούν στην καθημερινή ζωή των λαϊκών στρωμάτων και τα οποία προκαλεί και επιδεινώνει ο δικομματισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του Κόμματος για σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπως η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, οι αστικές συγκοινωνίες, και ιδιαίτερα οι ελεύθεροι χώροι, οι δεσμευμένες ακτές, οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν το πράσινο και ιδιαίτερα τα δάση.

Αδιαμφισβήτητα, τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα εκπορεύονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Και μ' αυτό το δεδομένο, το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι πολιτικοί υπαίτιοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να μπει φρένο στις επιλογές τους για να ανοίξει ο δρόμος, να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα δικαιώματά τους με βάση τις σύγχρονες, τις πραγματικές τους ανάγκες. Το βράδυ των εκλογών πρέπει να υπάρξει ένα ρήγμα στο συνολικό συσχετισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Εργα υπέρ του κεφαλαίου

Διαχρονικά, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζουν τα έργα ως μοχλό ανάπτυξης τάχα υπέρ του λαού, ενώ στην πραγματικότητα αφορούν την τσέπη μόνο των λίγων. Τα έργα που έγιναν και σχεδιάζονται να γίνουν, εκφράζουν πριν απ' όλα τις προτεραιότητες επιλογής για την κερδοφορία του κεφαλαίου, για υποδομές που θα τα αξιοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο και αν ο λαός κάνει χρήση θα πληρώσει πανάκριβα. Επιλέγοντας ορισμένα έργα, βάζουν στο ράφι έργα που είναι απολύτως αναγκαία, έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από δεκαετίες, όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση, τα αντιπλημμυρικά, αναπλάσεις περιοχών, αναδασώσεις, εγκαταστάσεις για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους νέους.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται προγραμματισμός για τη δημιουργία τεράστιων εμπορικών κέντρων, τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα στην ίδια την Αθήνα. Οπως τα εμπορικά κέντρα και οι άλλες εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 550.000 τ.μ., που την επόμενη τετραετία θα προστεθούν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που σήμερα καλύπτουν 300.000 τ.μ.

Η κυβέρνηση προπαγανδιστικά προσπαθεί να εκβιάσει για την εκτέλεση αυτών των έργων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και δημαγωγικά συχνά πυκνά επικαλείται ότι τα νέα μεγαθήρια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να γίνεται αν ο λαϊκός παράγοντας δεν επέμβει αποτελεσματικά, δεν είναι τίποτα άλλο από διαχείριση της ανεργίας. Στα μεγαθήρια αυτά θα ισχύουν ακόμα πιο οργανωμένα οι νέες απάνθρωπες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ θα δεχτούν συντριπτικό πλήγμα οι αυτοαπασχολούμενοι.

Καμπανάκι και για την περιφέρεια

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική αποτελεί καμπανάκι για τις άλλες περιοχές της χώρας εν όψει του Δ' ΚΠΣ που τάχα θα λύσει τα προβλήματα της περιφέρειας. Παντού υπάρχουν προβλήματα, σε κάθε περιφέρεια και νομό. Και η Αττική έρχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει ότι δεν πατάει πουθενά η εκτίμηση περί «αθηνοκεντρικού κράτους», περί περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης.

Οπως κατάντησε η περιοχή της Αττικής, το ίδιο και χειρότερα θα καταντήσουν όλες οι περιφέρειες, που τάχα αποτελούν το στόχο αξιοποίησης του Δ' ΚΠΣ, των μέτρων για τη λεγόμενη τουριστική οικονομία και των αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία. Το ίδιο και χειρότερα θα καταντήσουν οι περιοχές που τάχα θα γίνουν αποκεντρωμένα κέντρα, διαμετακομιστικά κέντρα, κέντρα υπηρεσιών και επιλεγμένων δραστηριοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ