Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΙΘΙ
Επιμένουν στη δίωξη... της ιστορικής αλήθειας!

Σε απολογία η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη για τις αλήθειες που ανέφερε σε επετειακή εκδήλωση

Με κυβερνητική πολιτική παρέμβαση, με εντολή του διορισμένου νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, κλήθηκε τελικά χτες σε απολογία η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη, επειδή δεν του «άρεσε» η αναφορά της στην ιστορική αλήθεια, στην εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης και για τη γενοκτονία των Ποντίων, που οργάνωσε η Νομαρχία Λασιθίου (στις 2 Μάη).

Η δασκάλα του 4ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου Λασιθίου παρουσιάστηκε, χτες, και παρέδωσε σχετικό απολογητικό υπόμνημα στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, Κωνσταντίνο Σολιδάκη, μετά από την κλήση της σε απολογία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επί της ουσίας και για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της, ιδιαίτερα φαίνεται ενόχλησαν τον κυβερνητικό περιφερειάρχη τα όσα ανέφερε η δασκάλα για τους πρώτους πυρήνες αντίστασης στην Κρήτη που δημιούργησαν κομμουνιστές που είχαν δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο (Παγκρήτιο Απελευθερωτικό Μέτωπο, που στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ). Επίσης, ενοχλήθηκε από την αναφορά της δασκάλας στις ευθύνες της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου σε σχέση με τους Ελληνες του Πόντου. Ο περιφερειάρχης προκάλεσε επεισόδιο στην εκδήλωση και με προκλητικό τρόπο αποχώρησε από την αίθουσα, μη αντέχοντας την ιστορική αλήθεια.

Στο έγγραφο κλήσης της δασκάλας σε απολογία σημειώνεται πως «τα όσα υποστήριξε στην ομιλία της δεν αποτελούν την επικρατούσα άποψη προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα», όπως το καταλαβαίνει μάλλον ο κυβερνητικός περιφερειάρχης... Βεβαίως, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί ένας δάσκαλος να εκφράζεται ελεύθερα για την ιστορική αλήθεια ή αν πρέπει να υποτάσσεται σε όσα αρέσουν στην «κρατούσα» κυβερνητική εξουσία... Επίσης, η δασκάλα κατηγορείται επειδή σημείωσε την αγενή συμπεριφορά του περιφερειάρχη Κρήτης, που δε σεβάστηκε ούτε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, πολλοί εκ των οποίων αγανάκτησαν με τη συμπεριφορά του.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Οι εκβιασμοί, οι απειλές δε θα περάσουν ούτε και θα κάμψουν το δημοκρατικό φρόνημα και τη διάθεση των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια από το βούρκο της παραποίησης και του νενεκισμού», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος, που φέρνουν το θέμα της απαράδεκτης δίωξης της δασκάλας στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού περιγράφουν αναλυτικά το γεγονός, καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη (και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη που αποχώρησε μαζί του), τονίζοντας ότι αποτελεί εκτός των άλλων «προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων Ποντίων που σφαγιάστηκαν από το κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας και χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που έδωσαν τη ζωή του για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού».

Ρωτούν έτσι, την υπουργό Παιδείας εάν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ποια είναι η θέση του υπουργείου, εάν καταδικάζει τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη και την πρόθεσή του να παραπέμψει σε ΕΔΕ τη δασκάλα. Παράλληλα, οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα πάρει «προκειμένου να σταματήσει τον ολισθηρό κατήφορο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του περιφερειάρχη, που μας θυμίζει άλλες μαύρες εποχές, και να προστατευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, η ελευθερία του λόγου και της διαφορετικής άποψης».

Στο πλευρό της μαζικοί φορείς

Στο πλευρό της δασκάλας, χτες το μεσημέρι, βρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τον να σταματήσει τη δίωξη. Ξεχωριστή παρουσία είχαν και οι εκπαιδευτικοί του Ν. Λασιθίου, οι οποίοι τόνισαν ότι αν δε λυθεί άμεσα το ζήτημα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ