Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλα αιματηρά πλήγματα

Χωρίς ιδιαίτερες δηλώσεις, η πρώτη συνάντηση, σε επίπεδο πρέσβεων, μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ για το Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιματηρότατα αποδεικνύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τον ιρακινό λαό και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Βαγδάτης, όπου παρά τα πολυσυζητημένα αλλεπάλληλα σχέδια ασφαλείας, οι βομβιστικές επιθέσεις αιματοκυλούν κυρίως πολίτες. Χτες, στην πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120, σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Ταγιαράν, στο κέντρο της πόλης, και στη σιιτική περιοχή Αμίλ, αντίστοιχα.

Οπως επίσης έγινε γνωστό, ένοπλοι με αστυνομικές στολές απήγαγαν, από το υπουργείο Οικονομικών, 5 Βρετανούς μισθοφόρους, που φέρονται να εργάζονται στην καναδική εταιρεία ασφαλείας «Garda». Επιβεβαιώθηκε η υπηκοότητα των απαχθέντων αλλά όχι ο αριθμός. Ανώνυμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι έριχναν την ευθύνη στο στρατό του Μεχντί, που πρόσκειται στον σιίτη ακραίο ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Κάποιοι άλλοι άγνωστοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα έξω από τη Σαμάρα και απήγαγαν τουλάχιστον 40 Ιρακινούς κυρίως στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωνε ότι σε επίθεση κατά περιπόλου και σε πτώση ελικοπτέρου στην επαρχία Ντιγιάλα, σκοτώθηκαν 10 Αμερικανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών, το Μάη, σε 112.

Ιδιαίτερα αιματηρή ήταν και η Δευτέρα, καθώς συνολικά σκοτώθηκαν 36 Ιρακινοί και εντοπίστηκαν 33 σοροί εξαφανισμένων πολιτών. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε επίσης στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι ειδήσεις συνέπεσαν με την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ ότι, με βάση εκτιμήσεις, το 2006 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Βαγδάτη 16.000 άνθρωποι.

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκε ο αραβικός κόσμος τις συνομιλίες ιρανικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τους πρέσβεις στη Βαγδάτη. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Ιρακινού πρωθυπουργού με αποκλειστικό θέμα το Ιράκ. Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε «θετική» τη συζήτηση, τονίζοντας ότι ζήτησε από την Τεχεράνη να μη στηρίζει ένοπλες ομάδες. Το Ιράν, από την άλλη, επανέλαβε ότι στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση. Για «παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ» μίλησε ο Μουκτάντα Σαντρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ