Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιορκία στον παλαιστινιακό καταυλισμό

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση πέριξ του προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο. Ο λιβανικός στρατός πολιορκεί τον καταυλισμό και τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Παρά την ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε η αποχώρηση των αμάχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, από την περασμένη Τρίτη μέχρι χτες, είχαν εγκαταλείψει το Ναχρ αλ Μπάρεντ, με κατεύθυνση κυρίως τον γειτονικό καταυλισμό Μπαντάουι, 25.000 από τους περίπου 32.000 Παλαιστινίους κατοίκους του.

Η λιβανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να έχουν πείσει τους μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» να παραδοθούν. Εντούτοις, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων διαμεσολαβητών υποστήριζαν ότι στόχος τους είναι η επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, η αποχώρηση (χωρίς να διευκρινίζεται πώς ακριβώς) των μαχητών και η ανάληψη της ευθύνης της τάξης στους καταυλισμούς από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Προς το παρόν, η λιβανική ηγεσία, υπό τον Φ. Σινίορα, δε φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής στον καταυλισμό, προοπτική που θα προκαλούσε τεράστια αιματοχυσία και σχεδόν βέβαιη βίαιη αντίδραση των Παλαιστινίων σε όλους τους άλλους καταυλισμούς. Ενάντια σε μια εισβολή στο Ναχρ αλ Μπάρεντ τάχθηκε και ο ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Σαγιάντ Χασάν Νασράλαχ, παρά το ότι οι σιίτες φέρονται να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της δράσης της «Φάταχ αλ Ισλάμ». Ο Νασράλαχ τόνισε ότι δε θα πρέπει ο Λίβανος να γίνει πιόνι στον δήθεν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Επιθετικότερος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της σουνιτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, Σάαντ Χαρίρι, του οποίου βουλευτές φέρονται να εμπλέκονται και στις πιέσεις για αποφυλάκιση μελών της «Φάταχ αλ Ισλάμ», που είχαν συλληφθεί για εγκληματική δράση. Ο Χαρίρι τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, «αλλά μετά ο στρατός να δώσει οριστικές λύσεις».

Χτες σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από το Ναχρ αλ Μπάρεντ άλλος 1 Λιβανέζος στρατιώτης, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες του στρατού σε 34. Επίσης, τα 2 τελευταία 24ωρα, από στρατιωτικά πυρά σκοτώθηκαν 1 γυναίκα και άλλοι 3 άνδρες καθώς αρνήθηκαν να σταματήσουν σε γνωστά σημεία ελέγχου του στρατού στη Βηρυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ