Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δάκρυσε ... το γέλιο

Ο Σωτήρης Μουστάκας κηδεύεται αύριο, δημοσία δαπάνη, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου στις 4 μ.μ.

Eurokinissi

Ο Σωτήρης Μουστάκας δε θα προσφέρει πια από σκηνής το μοναδικό - απόλυτα προσωπικού είδους, μεγέθους, χιούμορ και εκφραστικών μέσων - υποκριτικό χάρισμά του. Ο δημοφιλής ηθοποιός, που «θριάμβευσε» στην κωμωδία και στην επιθεώρηση, εισήχθη την Κυριακή επειγόντως στην «Ευρωκλινική» και «έφυγε» χτες (5.30 π.μ.), υποκύπτοντας στον καρκίνο. Παρά την αρρώστια του, ο Σωτήρης Μουστάκας τα δύο τελευταία χρόνια έδωσε δυο ακόμη αποδείξεις του σπάνιου ταλέντου του, παίζοντας, μαζί με τον Θύμιο Καρακατσάνη, στη θεόπικρη κωμωδία «Ξανά μαζί» (αφορά στη μοναξιά και τη φτώχεια δυο ηλικιωμένων, πρώην διάσημων κωμικών) και την Πενία στον αριστοφανικό «Πλούτο» (παίχτηκε πέρσι στο «Αθήναιον», σε σκηνοθεσία Θ. Καρακατσάνη). Φέτος ο «Πλούτος» θα παρουσιαζόταν σε περιοδεία και ήδη είχαν αρχίσει οι πρόβες. Γι' αυτό ο αιφνίδιος θάνατός του συντάραξε τους συμπαίκτες του.

Γεννημένος (1940) στη Λεμεσό, ο Σωτήρης Μουστάκας σπούδασε βιολί στην Κύπρο και έπειτα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σπουδαστής έπαιξε (1961) στο έργο του Δημήτρη Μόγρη «Χαραυγή». Αποφοιτώντας, στα χρόνια 1962-1964 συνεργάστηκε με το θίασο Αναλυτή - Ρηγόπουλου, παίζοντας σε ελληνικές και ξένες κωμωδίες. Το μέγεθος και η ιδιαιτερότητα του κωμικού ταλέντου αποκαλύφθηκε, πλήρως, το 1964, παίζοντας στο μολιερικό «Ασυλλόγιστο», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες σε ελληνικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις και το 1969 μια ακόμη σημαντική συνεργασία του με το θίασο Μινωτή -Παξινού στο έργο του Ο' Κέιζι «Η Ηρα και το παγώνι». Το 1973 δημιουργεί θίασο με άλλους επωνύμους ηθοποιούς και το 1976 δικό του θίασο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Σωτήρη Πατατζή. Δεκάδες είναι οι ερμηνευτικές επιτυχίες του σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις, αλλά λίγες φορές του δόθηκε η δυνατότητα να παίξει σε κλασικά έργα, όπως ήθελε. Πολλές ήταν και οι ταινίες που έπαιξε («Αλέξης Ζορμπάς», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Μπετόβεν και μπουζούκι», «Ο μπούφος», «Ο τσαχπίνης», «Ο αρχιψεύταρος» κ.ά.).

Απέσπασε (1996) το Βραβείο Επιθεώρησης του Θεατρικού Μουσείου και το βραβείο «Παπαδούκα» της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου και απέκτησαν μια κόρη, επίσης ηθοποιό.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε στην οικογένεια του Σωτήρη Μουστάκα το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Σωτήρη Μουστάκα, ενός λαϊκού ηθοποιού, που με το πηγαίο ταλέντο και τη δουλιά του τίμησε το θέατρο και τον κινηματογράφο».

Συλλυπητήρια για το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού εξέφρασαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, ο Τ. Χυτήρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ