Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ - ΗΠΑ
Δεύτερο μουσείο - κλεπταποδόχος

Το άγαλμα της Τερψιχόρης
Το άγαλμα της Τερψιχόρης
Από το 2002 γνώριζαν οι ελληνικές αρχές την αρχαιοκαπηλική υπόθεση με τις τρεις ελληνικές αρχαιότητες, που έφτασαν στο Μουσείο «Κάρλος» της Ατλάντας, αφού πρώτα έφυγαν λαθραία από την Ελλάδα, μέσω Ιταλίας και Ελβετίας, προς τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μαρμάρινο άγαλμα ελληνιστικής περιόδου, μια σπάνια, πλήρως σωζόμενη, μινωική πήλινη σαρκοφάγο και έναν εξαιρετικό πίθο του 650-600 π.Χ., που έφτασε από «ελληνικό νησί», όπως αναφέρεται στην προθήκη του μουσείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που αποκάλυψε και την υπόθεση.

Κατά τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, αυτές οι αρχαιότητες «είναι στο στόχαστρο» του ΥΠΠΟ και των διωκτικών αρχών «εδώ και πολύ καιρό» και «έχουν υπάρξει προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειμένου να διεκδικηθούν και να επαναπατριστούν». Πρόκειται για πολύ σπουδαία ευρήματα, που παράνομα βγήκαν από τη χώρα και «υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να τεκμηριώσουν τη διεκδίκησή μας».

Τις αρχαιότητες διακίνησαν Ελληνες αρχαιοκάπηλοι, σε συνεργασία με ξένους μεσάζοντες, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. Το 2002 ήρθαν στα χέρια της Αστυνομίας τρεις πολαρόιντ φωτογραφίες, που απεικόνιζαν ένα σχεδόν ακέραιο γυναικείο άγαλμα. Οι αρχαιοκάπηλοι ζητούσαν 300 εκατ. δρχ. και ο διοικητής του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας εμφανίστηκε ως αγοραστής. Συνεργάτης του ήρθε σε επαφή με τους αρχαιοκάπηλους και είδε το άγαλμα, που ήταν κρυμμένο σε στάνη, κοντά στα Γιάννενα, και το διακινούσε δασοπυροσβέστης, που είχε επαφές με κυκλώματα αρχαιοκάπηλων στο εξωτερικό. Ομως, οι αρχαιοκάπηλοι «μυρίστηκαν» την παγίδα, η συναλλαγή «χάλασε» και η υπόθεση... ξεχάστηκε, μέχρι τον περασμένο μήνα, οπότε μια πληροφορία «έδειχνε» το αμερικανικό μουσείο.

Ο πίθος
Ο πίθος
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά. Ο πίθος (560-600 π.Χ.), προϊόν λαθρανασκαφής από τη Ρόδο, αγοράστηκε από το μουσείο το 2003, μέσω Ιταλού αρχαιοκάπηλου, που συνεργαζόταν με σπείρα Ελλήνων. Στο κατασχεμένο αρχείο του Ιταλού μαφιόζου βρέθηκαν πέντε φωτογραφίες του συγκεκριμένου πίθου και σημειώσεις για τους Ελληνες συνεργάτες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ