Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Αιματηρές συγκρούσεις στο Ροστόκ

Προετοιμασίες καταστολής των διαδηλώσεων, ενόψει της Συνόδου

Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας έχει στηθεί, ήδη, στη Γερμανία

Associated Press

Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας έχει στηθεί, ήδη, στη Γερμανία
Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη της Γερμανίας από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη του Ροστόκ, σε απόσταση 25 χλμ. από το Χάιλιγκενταμ. Ηταν και η πρεμιέρα των μεγάλων προγραμματισμένων διαδηλώσεων και της Αντισυνόδου κατά της Συνόδου της G8 με πολλούς διαδηλωτές να έχουν ταξιδέψει ή να βρίσκονται καθ' οδόν, καθώς σχεδιάζουν να παραμείνουν έως τη λήξη της Συνόδου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις «οδομαχίες» τραυματίστηκαν πάνω από 950 άνθρωποι, από τους οποίους 50 βαριά. Δε διευκρινίστηκε, όμως, πόσοι εξ αυτών ήταν αστυνομικοί και πόσοι διαδηλωτές. Χαρακτηριστικό της σύγχυσης, πάντως, είναι ότι σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές έγινε λόγος και για μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, ενώ οι αστυνομικές αρχές ώρες αργότερα ανακοίνωσαν ότι οι «βιαιοπραγίες» ξεκίνησαν από 3.000 πρόσωπα της «αυτόνομης σκηνής» («αναρχικούς»), ότι οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται σε 433, ότι έγιναν 128 συλλήψεις - από τους οποίους ορισμένοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις ίδιες πηγές, οι υλικές ζημιές συνίσταται σε κατεστραμμένα και πυρπολημένα αυτοκίνητα. Οι επικεφαλής των διοργανωτών των διαδηλώσεων κατά της Συνόδου Κορυφής της G8 δήλωσαν ότι ο αριθμός των τραυματιών από την πλευρά των διαδηλωτών ανέρχεται σε 530.

Από πλευράς διαδηλωτών αναφέρθηκε επίσης ότι από τους αστυνομικούς εμποδίστηκαν οι τραυματιοφορείς να παράσχουν βοήθεια και τις υπηρεσίες στους τραυματίες και ο Σύνδεσμος «Δημοκρατικών Δικηγόρων» (RAV) κατηγόρησε τη διεύθυνση της αστυνομικής επιχείρησης ότι μεταξύ άλλων κακοποιήθηκαν δύο γυναίκες δικηγόροι. Η συντηρητική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» έγραψε ότι αντικαταστάθηκε ο διευθύνων αξιωματικός της επιχείρησης επειδή διαπιστώθηκε «η αποτυχία των ενεργειών» και ότι ορισμένοι τομεάρχες αστυνομικοί «από απειρία δεν αποφάσιζαν αρκετά γρήγορα».

Σόιμπλε: «Με όλη τη σκληρότητα»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τον τρόπο ενέργειας των αστυνομικών και υπογράμμισε ότι «οι αυτόνομοι είναι εγκληματίες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλη τη σκληρότητα».

Εντούτοις, οι οδομαχίες του Σαββάτου δεν αποτέλεσαν εμπόδιο σε χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώσουν την επομένη μέρα, την Κυριακή, κατά της αγροτικής πολιτικής του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ενώ, όπως αναφέρεται, θα συνεχιστούν για ολόκληρη τη βδομάδα σε διάφορα σημεία «αποκεντρωτικές εκδηλώσεις», όπως, π.χ., την Πέμπτη με θέμα το Παλαιστινιακό.

Στις 6-8 Ιούνη πραγματοποιείται η επίσημη Σύνοδος Κορυφής της G8 και μερίδα αντιπάλων της αποκαλούμενης «παγκοσμιοποίησης» προτείνει να αγνοηθεί η αστυνομική απαγόρευση και η επόμενη μεγάλη διαδήλωση να προσπαθήσει να φθάσει έως «προ των πυλών» του Χάιλιγκενταμ.


Θ. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ετοιμος για όλα» ο στρατός (2009-04-14 00:00:00.0)
Ζητούν λίστα «υπόπτων» από τις ελληνικές αρχές! (2002-11-01 00:00:00.0)
Δε θα μπει φραγμός στην ενημέρωση (2001-07-26 00:00:00.0)
Το κατακόκκινο ποτάμι πλημμύρισε την πρωτεύουσα (2001-07-25 00:00:00.0)
Μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο (2001-07-24 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία (2001-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ