Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Δύο εύκολα φινάλε

Οι σημερινές μας ασκήσεις παρουσιάζουν την ανασφάλεια του μαύρου Ρουά στο «θ8», καθώς και το τακτικό στοιχείο κάρφωμα. Επίσης, παρουσιάζουν κι ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον σαν φινάλε, όπου στο διάγραμμα αυτού του κειμένου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι βασίλισσες, πλαισιωμένες με τους αξιωματικούς. Χαρακτηριστικό είναι το κάρφωμα στη διαγώνιο «α1-θ8», τόσο στο διάγραμμα, όσο και στη θέση με αλγεβρικά σύμβολα που ακολουθεί, με τη διαφορά ότι εδώ πρωταγωνιστούν οι πύργοι.

Λευκά: Ρζ3, Πβ7, Αδ4, Στρ. β2, γ3 (5)

Μαύρα: Ρθ8, Πε8, Αε5, Στρ. α7, η6, θ7 (6)

Καλό είναι όμως να θυμηθούμε μερικές βασικές αρχές για τα φινάλε στα κομμάτια που απασχολούν τις σημερινές μας ασκήσεις. Βέβαια, όπως αναφέρει κι ο Paul Keres στο «Σκακιστικά φινάλε στην πράξη» (εκδόσεις «Κλειδάριθμος»), τα φινάλε πιονιών αποτελούν, σε κάποιο βαθμό, τη βάση της θεωρίας των φινάλε, ενώ είναι πασίγνωστο ότι στα φινάλε με βασίλισσα η τελευταία κερδίζει συνήθως εναντίον οποιουδήποτε από τ' άλλα κομμάτια ή εναντίον δύο ελαφρών κομματιών, ενώ πετυχαίνει μόνο ισοπαλία εναντίον δύο πύργων ή εναντίον πύργου και ελαφρού κομματιού.

Για τα φινάλε με πύργους αναφέρει ότι είναι τα περισσότερα συνηθισμένα φινάλε και για το λόγο αυτό έχουν αναλυθεί περισσότερο μέσα από τις παρτίδες που έχουν παιχτεί. Παρ' όλα αυτά συγκροτούν το δυσκολότερο κομμάτι της θεωρίας των φινάλε κι αυτό προκύπτει από το ότι και μεταξύ κορυφαίων στα φινάλε αυτά, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρωμένη αντίληψή τους. Τα φινάλε των αξιωματικών μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν οι αντίπαλοι αξιωματικοί κινούνται σε διαγώνιες ιδίου ή διαφορετικού χρώματος. Μετά απ' αυτή την ενημερωτική αναφορά, πιστεύουμε ότι θα λύσετε με ευκολία τα σημερινά φινάλε. Την κίνηση έχουν τα λευκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ