Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ»
Ατομική σύμβαση απαγόρευσης του συνδικαλισμού

Η πολυεθνική ζητάει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν είναι εκλεγμένοι σε οποιοδήποτε όργανο σωματείου

Απόσπασμα από την κατάπτυστη σύμβαση
Απόσπασμα από την κατάπτυστη σύμβαση
Τμήμα αντίστοιχο με το παλιό συνδικαλιστικό της Aσφάλειας επιχειρεί να στήσει στους χώρους εργασίας η αμερικάνικη πολυεθνική επιχείρηση γρήγορου φαγητού «Μακ Ντόναλντς». Η πολυεθνική, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει ακόμα χειρότερες σχέσεις εργασίας, μισθούς πείνας και τρομοκρατία, να έχει εργαζόμενους υπό τον πλήρη έλεγχό της, που θα γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά της, αξιώνει μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν οι εργαζόμενοι να μην συνδικαλίζονται!

Συγκεκριμένα, σε ατομική σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και στο άρθρο 8 «περί συνδικαλιστικής δράσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο εργαζόμενος βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (τακτικός ή αναπληρωματικός), ούτε μέλος της διοίκησης εργατικού σωματείου, ούτε έχει άλλη ιδιότητα προστατευόμενη από τις διατάξεις για την προστασία και διευκόλυνση συνδικαλιστικής δράσης».

Και συνεχίζει: «Εφ' όσον αποκτήσει στο μέλλον οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη τον διορισμό του, μέσα σε επτά (7) ημέρες, εγγράφως. Αν ο εργαζόμενος δε δηλώσει στον εργοδότη τις παραπάνω ιδιότητες, που τυχόν αποκτούσε, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δε δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε προστασία που ο νόμος συνδέει με τις ιδιότητες αυτές»!

Επίσης, με τη σύμβαση προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει την εργασία του σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα της επιχείρησης στην Αττική, χωρίς με τη μετάθεση αυτή να δημιουργείται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να εκτελεί πρόσθετες εργασίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Το γεγονός ότι στη σύμβαση αναφέρεται ότι οι εργασίες αυτές θα είναι συναφείς προς την ειδικότητά του και ότι δε θα δίνεται πρόσθετη αμοιβή όταν οι καταβαλλόμενες αποδοχές καλύπτουν τις αντίστοιχες αποδοχές για την απασχόληση αυτή, είναι όλα υπό την κρίση της εργοδοσίας.

Σ' ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, ο εργαζόμενος όπως αναφέρεται στη σύμβαση «... θα παρέχει εκ περιτροπής και διαλείπουσα απασχόληση...», δηλαδή θα είναι 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της επιχείρησης να τον καλέσει όποια ώρα και μέρα για δουλιά, ή όποια ώρα θέλει και μέσα στη διάρκεια μιας μέρας. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος δουλεύει δυο ώρες το πρωί, σταματάει άλλες δύο και ξαναπάει στη συνέχεια για δουλιά.

Η καταγγελία και η σύμβαση αυτή έφτασε και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η πλειοψηφία του οποίου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αντιδράσει, αντίθετα έχει βάλει πλάτη μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» να εφαρμοστούν οι νόμοι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις και τροφοδοτούν την εργοδοτική ασυδοσία, αποφάσισαν να κάνουν παρέμβαση χτες το πρωί σε κατάστημα της επιχείρησης στο Σύνταγμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ