Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ECOFILMS
Ενδιαφέροντα αφιερώματα και... παράξενες «χορηγίες»

Με 98 ταινίες από 38 χώρες ξεκινά στις 19/6 στη Ρόδο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ecofilms.

Στη χτεσινή παρουσίαση, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λουκία Ρικάκη, είπε ότι αρχικά το φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά «η αγορά είναι αμείλικτη και για να έχεις ανταγωνιστικό προφίλ πρέπει να βάλεις και το κομμάτι των βραβείων». Ωστόσο, τα χρήματα που συνοδεύουν τις βραβεύσεις αποτελούν ενίοτε και τα μοναδικά έσοδα των δημιουργών, αφού ελάχιστοι μπορούν να υπολογίζουν σοβαρά στην εμπορική διανομή.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το αφιέρωμα στον Ροδίτη φωτογράφο και κινηματογραφιστή, Αντώνη Πάχο, ο οποίος παραχώρησε το τεράστιο κινηματογραφικό αρχείο στο φεστιβάλ για τη δημιουργία αρχείου οπτικοακουστικής μνήμης με έδρα τη Ρόδο. Από φέτος ξεκινά συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν οι ταινίες «Nowhere in Africa» της Κάρολιν Λινκ (Οσκαρ ξένης ταινίας) και «Ακάμας» του Πανίκου Χρυσάνθου.

Υπό τον τίτλο «Η περιπέτεια της μνήμης» θα «τρέξει» και το αφιέρωμα στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ με χρήση αρχειακού υλικού. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ισχύς μου η αγάπη του φακού» Φ. Λαμπρινύ, «Συνομιλώντας με συντριμμένα πράγματα» Γ. Καρυπίδη, «Η τελευταία εκπομπή του BBC» Α. Φατούρου, «Edge of outside» για το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, «Ρόδος νοσταλγία» Diane Perelsztejn. Επίσης προγραμματίζονται εικαστικές εκθέσεις και εργαστήρια.

Κατά τ' άλλα, η «συνεργασία» της «χορηγού» «Κόκα - Κόλα» με το φεστιβάλ, να της φτιάχνει «σποτ» με θέμα την... «προστασία των υδάτινων πόρων», παραπέμπει σε εμπορευματική σχέση, ενώ, το αφιέρωμα με ταινίες από τις χώρες της διευρυμένης ΕΕ, εντάσσεται αντικειμενικά - δηλαδή ανεξαρτήτως προθέσεων - στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΕΕ στους λαούς της Α. Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ