Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι φάκελοι...

Τις προάλλες έλαβα μήνυμα στο κινητό: «ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ, ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ, ΠΑΚΕΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 901-600-... ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ! ΟΡΟΙ: WWW...GR!». Πείσμωσα να δω ποιος είναι αυτός ο κερατάς που έχει τον αριθμό μου και τι όρους, μάλιστα, μου επιβάλλει. Μπήκα στην ιστοσελίδα του για να ανακαλύψω ότι είχε μια «διαφημιστική εταιρεία» στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Εγραφε ότι όσοι ενδιαφερόμενοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της εταιρείας δεσμεύονται ρητά και ανεπιφύλακτα από τους όρους της. Οτι η χρέωση της κλήσης στους τηλεφωνικούς αριθμούς «αυξημένης χρέωσης» της εταιρείας με πρόθεμα «901-600 είναι 3,56 ευρώ/λεπτό και η ανώτατη διάρκεια κλήσης φτάνει τα δέκα λεπτά της ώρας». Η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε «ζημία» οφειλόμενη σε αναμονή, καθυστέρηση ή διακοπή κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του καταναλωτή με την εταιρεία.

Το σύνολο των εξόδων αποστολής και συσκευασίας για οποιαδήποτε παραγγελία φτάνει τα 44 ευρώ. Τα προϊόντα της, μάρκας μ' έκαψες, τα χαρακτήριζε η ίδια η εταιρεία ως «μικροσυσκευές» (π.χ., εντομοπαγίδες, σεσουάρ - μασιές, φραπιέρες, κρεπιέρες). Πονηρή ετούτη η μπίζνα. Πράγματα που κανείς δε θα αγόραζε, το «καρχαρίνι» τα πασάρει ως δώρο στην αυξανόμενη μάζα των στερημένων. Εισπράττει 36 ευρώ στο τηλεφώνημα συν τα 44 για συσκευασία και αποστολή, το σύνολο 80. Να λάβουν οι «τυχεροί» το «δώρο» του, να του πουν κι «ευχαριστώ».

Παρακάτω στην ιστοσελίδα της εταιρείας έλεγε ότι σε εφαρμογή του Νόμου 2472/1997 και της Κανονιστικής Πράξης 1/1999 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επεξεργάζεται και τηρεί αρχείο με προσωπικά δεδομένα των πελατών, υπαλλήλων, προμηθευτών και συνεργατών της, «βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας». Και ανάμεσα στους αποδέκτες των δεδομένων της επεξεργασίας (άρα και των προσωπικών δεδομένων), συμπεριλαμβανόταν «Δημόσιες Υπηρεσίες, Δικαστικές Αρχές, Δημόσιοι Λειτουργοί ή τρίτοι για τα στοιχεία που έχει υποχρέωση ή δικαίωμα η εταιρεία να ανακοινώνει βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης».

Με βάση, λοιπόν, το καθεστώς που έχουν συναποφασίσει κεντρικά στις Βρυξέλλες και έχουν μεταφέρει σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για το καλό της «ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και του εμπορίου», με διάφορους τρόπους (ερωτηματολόγια, συμφωνίες, συμβατικές ρήτρες κλπ.), με τις ευλογίες του αστικού κράτους, η κάθε ιδιωτική εταιρεία συγκεντρώνει τα στοιχεία καθενός από εμάς, αλλά και τα ανταλλάσσει με αυτά άλλων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση και στα δικά τους πελατολόγια. Ο κάθε απατεώνας και απατεωνίσκος - ελεύθερος ακόμα και να φακελώσει, μπας και σπρώξει τη σαβούρα του - εμφανίζεται νομοταγής, κόσμιος και άξιος συνεργάτης δημόσιων υπηρεσιών και δικαστικών αρχών. Οι οποίες, κάνοντας τέτοιους τύπους ρουφιάνους τους, δείχνουν τελικά το ποιόν των ιδίων και τη σαπίλα του συστήματός τους. Κοντός ψαλμός και θα τους πάει τυπωμένο μηνυματάκι, δωράκι η λυπητερή.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ