Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβοκατόρικη επίθεση σε σιιτικό τέμενος

Εικόνα από τους καταστραμμένους μιναρέδες του σιιτικού τεμένους

Associated Press

Εικόνα από τους καταστραμμένους μιναρέδες του σιιτικού τεμένους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο φιτίλι στην ενδοκοινοτική ένταση άναψε, η, εμφανώς, προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση στο ιερό χρυσό τέμενος της Σαμάρα, που είχε γίνει στόχος και το Φλεβάρη του 2006 πυροδοτώντας κύμα βίας. Νωρίς χτες το πρωί, ανατινάχτηκαν και οι δύο μιναρέδες του τεμένους, που είναι και μαυσωλείο του 10ου ιμάμη, Αλί αλ Χάντι, και του γιου του, 11ου ιμάμη του Ισλάμ, Χασάν αλ Ασκάρι, γεγονός που το καθιστά τον 4ο ιερότερο τόπο των σιιτών.

Την επίθεση καταδίκασαν εκπρόσωποι όλων των ιρακινών κοινοτήτων. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός Μάλικι έκανε έκκληση για ενότητα και ενοχοποίησε την «αλ Κάιντα», τονίζοντας ότι επιδιώκει να διαιωνίσει τη θρησκευτική βία. Στη Σαμάρα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας όπως και στη Βαγδάτη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ.

Ο σιίτης Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, απηύθυνε έκκληση ενότητας και ηρεμίας όπως και ο Μουκτάντα Σαντρ, που απέσυρε την υποστήριξή των 30 βουλευτών του από την κυβέρνηση «μέχρις ότου ληφθούν μέτρα και αποκατασταθούν όλα τα σιιτικά και σουνιτικά τεμένη που έχουν γίνει στόχος». Ο Σαντρ επέρριψε την ευθύνη της έντασης στην κατοχή που «προκαλεί τέτοιου είδους ενέργειες».

Την επίθεση καταδίκασαν Λευκός Οίκος, Λονδίνο και ο Ιρανός Πρόεδρος κατηγορώντας για την ένταση τους κατακτητές. Εντούτοις, οι εκκλήσεις για ηρεμία δε φαίνεται, προς στιγμήν, να έχουν αποτέλεσμα. Βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς θύματα, σημειώθηκαν σε 4 σουνιτικά τεμένη σε Βαγδάτη και Ισκαντιρίγια. Επίσης, επιθέσεις καμικάζι κατά αστυνομικών, με συνολικά 9 νεκρούς, σημειώθηκαν στα σύνορα με το Ιράν και στο Ραμάντι.

«Οχι» Ερντογάν

Σταθερή εμφανίστηκε η τουρκική πολιτική ηγεσία στην άποψη που είχε εκφράσει, και πριν τη σύσκεψη με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Μπουγιούκανιν, για μη πραγματοποίηση επιχείρησης εκτός των τουρκικών συνόρων σε βάρος των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν επέμεινε ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών εντός Τουρκίας και όχι στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ