Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δημοψήφισμα η αλλαγή εκλογής προέδρου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κατά τρόπον απολύτως αναμενόμενο, ο υπέρμαχος του «κοσμικού κατεστημένου», πρόεδρος Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ, θέτει σε δημοψήφισμα τη μεταρρύθμιση για την εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία. Δήλωσε πως θα καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση της μεταρρύθμισης που έχει κατατεθεί από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η σημαντικότερη διάταξη της οποίας είναι η εκλογή του προέδρου με καθολική ψηφοφορία σε δύο γύρους για μια θητεία πέντε ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά, αντί της μίας και μόνης επταετούς θητείας που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μάη ο Σεζέρ είχε ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο των μεταρρυθμίσεων, καθώς όμως οι βουλευτές το ψήφισαν και πάλι με τις ίδιες διατάξεις, δεν είχε παρά δύο επιλογές: Είτε να το επικυρώσει είτε να το θέσει σε δημοψήφισμα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μία ακόμη βόμβα εξερράγη χθες στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Πρόκειται για μία ακόμη ενέργεια, που επισήμως δεν έχει αποδοθεί στο ΡΚΚ, αλλά δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για πολλαπλές εξελίξεις, όπως θα «επιθυμούσε» το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ