Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Οξύνεται η ένοπλη αντιπαράθεση

Διάλυση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αμπάς, απομάκρυνε τον πρωθυπουργό, ενώ η Γάζα κατέχεται από τη «Χαμάς» και η Δυτική Οχθη από τη «Φατάχ»

Ενοπλοι της «Χαμάς» στη Γάζα

Associated Press

Ενοπλοι της «Χαμάς» στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Υπό τον έλεγχο των ενόπλων της «Χαμάς» βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Αμπάς απομάκρυνε τον πρωθυπουργό Χανίγια, διέλυσε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και προχώρησε στο σχηματισμό μιας «έκτακτης προσωρινής κυβέρνησης» υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών (και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ), Σαλάμ Φαγιάντ.

Οπως διευκρινίστηκε, η κυβέρνηση αυτή θα προσπαθήσει να «κυβερνήσει» τη Λωρίδα της Γάζας με προεδρικά διατάγματα, κάτι, όμως, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Ο Πρόεδρος Αμπάς δε διευκρίνισε αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κατηγόρησε, πάλι, τη «Χαμάς» για πραξικόπημα.

Αντίστοιχες κατηγορίες εξαπέλυσε κατά της «Φατάχ» και του Αμπάς ο πρωθυπουργός Χανίγια, ο οποίος χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την απόφαση διάλυσης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μίλησε για «κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Φατάχ». Η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας για «πραξικόπημα ενάντια στη νομιμότητα».

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μάχες, περίπου, πέντε ημερών, το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» καταλάμβανε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αμπάς ή τη «Φατάχ», αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο. Τα ΜΜΕ μετέδιδαν σκηνές μασκοφόρων ενόπλων να ερευνούν, αλλά και να καταστρέφουν μέσα στα κτίρια, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές της οργάνωσης πανηγύριζαν στους δρόμους.

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» - Ιζεντίν αλ Κασάμ - ανακοίνωνε ότι «η οργάνωση δε μάχεται όποιον έχει αντίθετη άποψη και γι' αυτό δε θα κυνηγήσει τα μέλη της Φατάχ», και μάλιστα για του λόγου του αληθές απελευθερώθηκαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινται στον Αμπάς, καθώς και εκατοντάδες μέλη τους. Παρ' όλα αυτά, με βάση καταγγελίες, δεν έλειψαν οι εκτελέσεις αξιωματούχων υπηρεσιών και οργανώσεων που πρόσκεινται στον Αμπάς, ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι εικόνες λεηλασίας στα σπίτια αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις καταγράφουν περισσότερους από 120 νεκρούς, τις τελευταίες μέρες. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον 200 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Αμπάς αναζήτησαν, χτες, καταφύγιο στην Αίγυπτο. Το πέρασμα της Ράφα διέσχισε, χτες, και η διπλωματική αποστολή της Αιγύπτου, μαζί με την ομάδα των διαμεσολαβητών, καθώς το Κάιρο καταδίκασε τις εξελίξεις στη Γάζα. Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ένοπλοι προσκείμενοι σε υπηρεσίες ασφαλείας του Αμπάς και στην, εκεί, ισχυρότερη «Φατάχ» επιτίθονταν σε πολιτικά γραφεία και ΜΜΕ της «Χαμάς», ενώ συνελάμβαναν δεκάδες μέλη της.

«Καλοθελητές» και έκτακτες συναντήσεις

Την υποστήριξή τους «στη νόμιμη εξουσία του Προέδρου Αμπάς» έσπευσαν να εκφράσουν οι αραβικές κυβερνήσεις, ο Αραβικός Σύνδεσμος, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλοί άλλοι. ΗΠΑ και Βρετανία έκαναν λόγο για πραξικόπημα της «Χαμάς», ενώ άλλες ηγεσίες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Ιαπωνία, ζήτησαν τερματισμό των συγκρούσεων και έναρξη προσπαθειών διαλόγου.

Σε μια προσπάθεια, προφανώς, αποκλιμάκωσης και απομάκρυνσης του κινδύνου πλήρους διχασμού των παλαιστινιακών εδαφών, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, τόνισε ότι η προεδρική εξουσία του Αμπάς αναγνωρίζεται από την οργάνωση και ότι στόχος είναι η συνεργασία. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «η κατάχρηση εξουσίας εξώθησε τις εξελίξεις σε αυτό το σημείο».

Για το ζήτημα συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος, που άρχισε χτες τις εργασίες του σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Μασχάαλ ζήτησε από τον Σύνδεσμο να διαμεσολαβήσει μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληθαίνουν οι θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία συμφιλίωσης (2011-05-06 00:00:00.0)
Ενταση της φονικής αντιπαράθεσης (2007-06-14 00:00:00.0)
Κλιμάκωση εσωτερικών συγκρούσεων (2007-06-13 00:00:00.0)
Στη Μέκκα, Αμπάς - Μασχάαλ αναζητούν μέση λύση (2007-02-06 00:00:00.0)
Διαφωνίες για «κυβέρνηση ενότητας» (2006-10-21 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και εκεχειρία υπό όρους (2006-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ