Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμάκωση εσωτερικών συγκρούσεων

Οπλοφόροι προερχόμενοι από τη «Φατάχ» και τη «Χαμάς» αντιπαρατίθενται στη Γάζα

Associated Press

Οπλοφόροι προερχόμενοι από τη «Φατάχ» και τη «Χαμάς» αντιπαρατίθενται στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εκτός ελέγχου τείνει να εξελιχθεί πλέον η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» και «Χαμάς» έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως προπύργια ελεύθερων σκοπευτών, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι οδοφράγματα. Οι απαγωγές και οι εκτελέσεις στελεχών, εκατέρωθεν, είναι αλλεπάλληλες.

Μεταξύ των σοβαρότερων, ίσως, περιστατικών θα πρέπει να καταγραφεί η πολιορκία του αρχηγείου της «Φατάχ» στη βόρεια Γάζα από 200 ενόπλους της «Χαμάς». Εντός του αρχηγείου, που δεχόταν ανηλεές σφυροκόπημα και τελικά καταλήφθηκε αργά το βράδυ, βρίσκονταν περίπου 500 άνδρες της «Φατάχ». Επίθεση πραγματοποίησαν, αντίστοιχα, ένοπλοι της «Φατάχ» στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο της «Χαμάς», που διέκοψε για αρκετή ώρα τις μεταδόσεις του. Στόχος έγινε το σπίτι του πρωθυπουργού Χανίγια («Χαμάς»), αλλά και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σάαθ («Φατάχ»).

Μάχες σημειώνονταν και στη Κχαν Γιούνις, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και στη Δυτική Οχθη, όπου η «Φατάχ» είναι ισχυρότερη. Απήχθη υφυπουργός της «Χαμάς», καθώς και 2 εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό της σταθμό. Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν 34 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταγγέλλει ότι δεν μπορεί καν να προσεγγίσει τα νοσοκομεία, τα οποία ελέγχονται από μασκοφόρους ενόπλους.

Στελέχη της «Χαμάς» υποστήριζαν ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων της «Φατάχ», κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί από την άλλη πλευρά. Διοικητές των δυνάμεων που πρόσκεινται στη «Φατάχ», από την άλλη, διατείνονταν ότι έλαβαν πολύ αργά σαφείς οδηγίες για απόκρουση των επιθέσεων.

Ο Πρόεδρος Αμπάς απηύθυνε έκκληση κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε στελέχη της «Χαμάς» ότι «προσπαθούν να κάνουν πραξικόπημα ενάντια στους θεσμούς». Ανώτερα στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη καλούσαν τον Αμπάς να κηρύξει τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποσύρει την οργάνωση από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή της οργάνωσης, υπό τον Αμπάς, άρχισε την κρίσιμη σχετική συνεδρίασή της, αργά χθες βράδυ.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διαμεσολαβητικής ομάδας, που βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη, Μπουρχάν Χαμάντ, δεν έκρυβε την απογοήτευσή του. Τόνιζε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση εκεχειρίας και ότι ο εμφύλιος σπαραγμός μπορεί να διαρκέσει πολύ αφού υπάρχει ισοδυναμία.

  • Ισραηλινοί φιλειρηνιστές γέμισαν με κόκκινη μπογιά, στο χρώμα του αίματος, σιντριβάνια του Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή. Πριν μια βδομάδα, είχαν αναρτήσει ένα συμβολικό στρατιωτικό φράκτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ