Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για ... «μεταρρυθμίσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε, χθες, ο Τζον Νεγκροπόντε, δεύτερος σε ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην υπερπρέσβης των ΗΠΑ στην κατεχόμενη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές, στόχος του Νεγκροπόντε, που είχε μακρά συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ήταν να πιέσει περαιτέρω τη σιιτική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίζουν το ρόλο των σουνιτών πολιτικά και διοικητικά, ως μέσο εκτόνωσης της οργής τους και κατ' επέκταση της αντάρτικης δραστηριότητάς τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζονταν οι επιθέσεις, κυρίως, πέριξ της Βαγδάτης. Βόμβα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος γέφυρας που συνδέει δύο πόλεις στη βόρεια επαρχία της Βαβυλώνας, νοτίως της Βαγδάτης, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με την πρωτεύουσα. Είναι η τρίτη γέφυρα που ανατινάζεται τις τελευταίες μέρες. Επίσης, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και αντάρτες στη Μπαακούμπα, με 3 Ιρακινούς στρατιώτες και 15 μαχητές νεκρούς, ενώ στόχος ενόπλων έγιναν σουνίτες αιρετοί άρχοντες και απλοί πολίτες σε Μοσούλη και Μουκνταντίγια.

Τέλος, η οργάνωση - ομπρέλα των ισλαμιστών «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» απειλεί να εκτελέσει 14 στρατιώτες και αστυνομικούς που απήγαγε, αν δεν απελευθερωθούν εντός 72ωρου οι σουνίτισσες κρατούμενες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ