Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Να ενισχυθεί η πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες της νεολαίας

Από αύριο έως και την Κυριακή τα μεγάλα Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας και των μαθητών Αθήνας

Από την προφεστιβαλική των ΤΕΙ Αθήνας
Από την προφεστιβαλική των ΤΕΙ Αθήνας
Το 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει απλώσει ήδη τα φτερά του σε όλη τη χώρα με πλήθος εκδηλώσεων.

Μεγάλη νεολαιίστικη συνάντηση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αναμένεται να είναι το τριήμερο εκδηλώσεων της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή 24 Ιούνη, στη Γεωπονική (είσοδος από Ιερά Οδό). Κορυφαία στιγμή του τριημέρου θα είναι η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 24 Ιούνη.

«Το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη γιορτή για τη νεολαία με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο», τονίζει στον «Ρ» η Ζωή Μπαρίτα, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ και συνεχίζει: «Ειδικά φέτος γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στην περίοδο που θα καθοριστεί η στάση της νεολαίας μπροστά στις κάλπες. Μέσα από το Φεστιβάλ και την πλατιά επικοινωνία που έχουμε με τη νεολαία θα προσπαθήσουμε να προβληματίσουμε για τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνεται η ψήφος. Παίρνοντας υπόψη την πείρα της νεολαίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ανάγκη να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, να ενισχυθεί η πολιτική που υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα».

Το φετινό Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας εμπνέεται από τις μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών όλη την προηγούμενη χρονιά και δίνει δυνατότητα να γενικευτεί η πείρα από αυτούς τους αγώνες. Οπως σημειώνει η Ζ. Μπαρίτα «μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσπαθούμε να αναδείξουμε τη δύναμη που έχει ο λαϊκός παράγοντας και το νεολαιίστικο κίνημα, με παραδείγματα τόσο από πρόσφατους αγώνες όσο και από την ιστορία του τόπου μας. Επισημαίνουμε δε, ότι αυτή η δύναμη του λαού μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Αντίστοιχη όμως είναι η μέριμνα των φοιτητών της ΚΝΕ και για το καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων, όπου υπόσχονται να προβάλλουν ό,τι πιο καινοτόμο και προοδευτικό από το φοιτητόκοσμο που ασχολείται με την τέχνη. Ετσι, στις σκηνές του Φεστιβάλ θα ανέβουν πολλά ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα, παράλληλα με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι «Magic de Spell» (Παρασκευή), ο Διονύσης Τσακνής (Σάββατο) και ο Λάκης Παπαδόπουλος (Κυριακή). Κινηματογράφος, εκθέσεις, αφιερώματα και αθλητικές δραστηριότητες έχουν επίσης τη θέση τους στο Φεστιβάλ.

Μαθητικά Φεστιβάλ

Παράλληλα, οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πραγματοποιούν Μαθητικά Φεστιβάλ, δίνοντας βήμα έκφρασης, δημιουργίας και δείγμα συλλογικής δουλιάς.

Τέτοιο Φεστιβάλ γίνεται σήμερα στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ, στο Θέατρο Φοίνικα του Περιστερίου, από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή 24 Ιούνη.

Η αυξημένη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων - ξεπερνούν τα 80 - επέβαλαν το φετινό φεστιβάλ να διαρκέσει τρεις μέρες, προκειμένου να βρουν όλοι χρόνο να εκφράσουν τις μελοποιημένες ανησυχίες και αγωνίες τους. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμα οι συναυλίες με τους «Ενδελέχεια» (Παρασκευή), τον Μίλτο Πασχαλίδη (Σάββατο) και τους «1.550» (Κυριακή).

Οι μαθητές θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν για τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να κουβεντιάσουν για τη δράση τους από δω και πέρα, αλλά και να καταδικάσουν την πολιτική του δικομματισμού.

  • Μαθητικά Φεστιβάλ πραγματοποιούνται επίσης σήμερα Πέμπτη στα Χανιά (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 8 μ.μ.) και στο Μενίδι (κεντρική πλατεία, 8 μ.μ).
  • Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο ΤΕΙ Κοζάνης (έναρξη 6.30 μ.μ.), όπου με θέμα «Η προοπτική του φοιτητικού κινήματος σήμερα» θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ