Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόνοια με τη λογική της ανταποδοτικότητας!

Τη μετακύλιση των παροχών πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων εξήγγειλε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πρώτο ΚΑΠΗ του Δήμου Καματερού.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αξιοποιήσει τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» και των ΚΑΠΗ που προσφέρουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και ΑμεΑ για να φιλοτεχνήσει ένα δήθεν φιλολαϊκό προφίλ για το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «κορμό και σκελετό ενός συστήματος πρόνοιας» και ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει τη λειτουργία τους. Πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις του, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει ότι στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες για κάθε δημόσια ιατρική και κοινωνική φροντίδα στους ηλικιωμένους. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως τον περιέγραψε και ο πρόεδρός του, είναι η μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες θα προωθήσει την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών. «Εμείς στο Πρόγραμμά μας θα ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση, να αναλάβει τον κύριο ρόλο του συντονισμού», γιατί όπως είπε «γνωρίζει πολύ καλύτερα ποιοι έχουν ανάγκη για "Βοήθεια στο Σπίτι", ποιοι έχουν ανάγκη για μέριμνα, ποια είναι τα προβλήματα και, μπορεί πολύ πιο ουσιαστικά να αξιολογήσει και να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του προγράμματος»...

Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει και τη «χρηματοδότηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συντηρήσει τα προγράμματα αυτά, αλλά επί της ουσίας πρότεινε ένα νέο φορολογικό καθεστώς που μέσα από την ανταποδοτική λογική, το «μάρμαρο» άμεσα ή έμμεσα θα πληρώσει ο λαός για την παροχή υποβαθμισμένων «κοινωνικών υπηρεσιών», ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», είπε ότι «εργάζονται 3.500 εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται 100.000 πολίτες» και πρόσθεσε ότι «για το πρόγραμμα αυτό δεν έχουν διευθετηθεί εργασιακά και οικονομικά ζητήματα», υποστηρίζοντας ότι «πλέον θα εγγυηθεί το κράτος με εθνικούς πόρους τη συνέχιση της λειτουργίας του». Βέβαια ο ίδιος ξέχασε να αναφέρει ότι αρχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, φρόντισαν: Ωστε το ελάχιστο προσωπικό που δουλεύει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να μην έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ούτε ενιαία ασφαλιστική κάλυψη, να αμείβεται με μισθούς πείνας και να μένει απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα...

Συνεχίζοντας την προεκλογική υποσχεσιολογία του ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε εκ νέου «αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων». Βασική, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «εγγύηση και δέσμευση είναι η μεταφορά σημαντικών πόρων στα μεσαία και φτωχότερα στρώματα. Και όχι όπως κάνει η κυβέρνηση σήμερα να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι»... Πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες του επιχείρησε να κρύψει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι δομημένο στην παροχή μέτρων, κινήτρων και προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που μοιράζει ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ