Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από τον Αντονιόνι στον Μπελόκιο

Σκηνή από την ταινία «Το χρονικό ενός έρωτα», του Μικελάντζελο Αντονιόνι
Σκηνή από την ταινία «Το χρονικό ενός έρωτα», του Μικελάντζελο Αντονιόνι
Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι υπογράφει τη σκηνοθεσία του ιταλικού ρομαντικού δράματος με τίτλο «Το χρονικό ενός έρωτα», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ-1.

Ενας ιδιωτικός ντετέκτιβ φτάνει μια μέρα στη Φεράρα και ρωτάει διάφορα πρόσωπα για κάποιον Γκουίντο. Ερευνά για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομηχάνου του Μιλάνου, του Φοντάνα. Θέλει να μάθει για το παρελθόν της νέας και ωραίας γυναίκας του, Πάολα. Η Πάολα είχε άλλοτε μυστικό δεσμό με τον Γκουίντο, που ήταν αρραβωνιασμένος. Ομως, η μνηστή του είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα, σε ένα ασανσέρ. Ο Γκουίντο, ανήσυχος, πάει να ξαναβρεί την Πάολα ενώ εκείνη βγαίνει από ένα θέατρο. Δίνουν ραντεβού κοντά σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και η παλιά σχέση ξαναζωντανεύει. Συναντιούνται κρυφά, δύσκολα, χωρίς ειλικρίνεια. Ο Γκουίντο είναι φτωχός - ο έρωτας με την καλομαθημένη Πάολα δεν έχει προοπτικές...

Η πρώτη ταινία του Αντονιόνι διαφοροποιείται από το κλίμα του νεορεαλισμού, που κυριαρχεί τότε στην Ιταλία. Ουσιαστικά, είναι ένα φιλμ νουάρ, με μοιραία γυναίκα, «έγκλημα», «λερωμένη» ερωτική σχέση. Θυμίζει ταινίες όπως ο «Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» ή η «Διπλή αποζημίωση». Ομως, η διαφορά βρίσκεται στο χαρακτηριστικό ιταλικό στίγμα, στην κοινωνική αλήθεια, τους φυσικούς χώρους, την κοινοτοπία των προσώπων, στο ρεαλισμό της προσέγγισης, στον ψυχρό αισθητισμό, στους αντονιονικούς βραδείς χρόνους, που θα αναπτυχθούν τόσο στα κατοπινά έργα. Στο κέντρο, μια εξαιρετικά γοητευτική γυναίκα, η πρώτη από τις κλασικές ηρωίδες του Ιταλού μετρ. Παίζουν: Λουτσία Μποζέ, Μάσιμο Τζιρότι, Φερντινάντο Σάρμι, Τζίνο Ρόσι.

«Με τις γροθιές στις τσέπες». Ιταλική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Μάρκο Μπελόκιο.

Τέσσερα αδέλφια ζουν με την τυφλή μητέρα τους σε μια απομονωμένη βίλα κοντά στα Απέννινα Ορη. Ο Αλεσάντρο, ο Λεόνε και η Τζούλια πάσχουν από επιληψία, ενώ ο μεγαλύτερος, ο Αουγκούστο, είναι ο μόνος που έχει μια κανονική ζωή, δουλιά, κοπέλα και φίλους. Τους φροντίζει, αλλά καταπιέζεται ζώντας μαζί τους. Ο Αλεσάντρο, που καταλαβαίνει ότι ο Αουγκούστο καταπιέζεται, αποφασίζει να τον απαλλάξει από το βάρος της οικογένειας που τον δεσμεύει, με ένα φοβερό τρόπο... Μια ταινία για την εσωτερική ανατροπή ως μόνη διέξοδο για την προσωπική ευτυχία. Παίζουν: Λου Καστέλ, Πάολα Πιταγκόρα, Μαρίνο Μασέ, Λιλιάνα Τζεράτσε (ΒΟΥΛΗ, 22.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ