Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΝΕΦΟΣ
Θάλαμος αερίων η Αθήνα

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε και χτες η Αθήνα, αφού τη «χτύπησε» το «φονικό δίδυμο» καύσωνα και νέφους. Ετσι, χτες, η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα έφτασε μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα την ΕΜΥ, ενώ τις επόμενες μέρες, η κατάσταση αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού θα φτάσει ακόμη και τους 43 βαθμούς, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας μεγαλώνουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Γι' αυτό συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, ενώ το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, σε συνδυασμό με τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Παράλληλα, από χτες το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα συνεχείς υπερβάσεις των ορίων ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια), αλλά και συναγερμού (240 μικρογραμμάρια), σημείωσε ο ρύπος του όζοντος, με αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις με συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας σε ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, παιδιά, και άτομα με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις).

Σημειώνουμε ότι η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου σημειώθηκε στους Θρακομακεδόνες (248 μικρογραμμάρια), ενώ υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο Μαρούσι, στη Λυκόβρυση και την Αγία Παρασκευή. Υψηλές τιμές, όμως σημειώθηκαν και σε δύο ακόμη ρύπους: Τα αιωρούμενα σωματίδια (Πειραιάς) και διοξείδιο του αζώτου (Οδός Πατησίων). Στην κυριολεξία το νέφος έπνιξε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο...

Η ΔΕΗ καθησυχάζει

Στο μεταξύ, ένα ακόμη «ρεκόρ» έτους στην κατανάλωση ρεύματος με αιχμή φορτίου 9.673 MW σημειώθηκε χτες, αλλά η ΔΕΗ εμφανίζεται καθησυχαστική. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της παραγωγικής απαξίωσης της ΔΕΗ, τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές από Ιταλία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, αλλά και με προγραμματισμένες διακοπές μικρής διάρκειας. Στο μεταξύ, στέλνει στη Ρόδο, «παρά το υψηλό κόστος», ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη 25 MW και ζητά τη θετική ανταπόκριση των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Θεολόγου για τη λειτουργία τους, για να αποφευχθούν οι διακοπές στο νησί.

Σχετικά με το πεπαλαιωμένο, αλλά και κακοσυντηρημένο δίκτυο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι βλάβες των καλωδίων ήταν αναμενόμενες, αλλά ο αριθμός τους περιορισμένος. Επίσης, δηλώνει ότι τα αποθέματα υδάτινων πόρων «βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα» για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ