Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μεγαλώνει η λεηλασία των νοικοκυριών

Ωθηση στα ήδη αστρονομικά κέρδη που αποσπά το τραπεζικό κεφάλαιο δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΕ, με τις αλυσιδωτές αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, που γίνονται στο όνομα της αποτροπής των πληθωριστικών πιέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας και την 8η στη σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου, ανακοίνωσε την απόφασή της να ανεβάσει κι αυτή τα επιτόκια, διευρύνοντας έτσι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων και άρα τη λεηλασία των πελατών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων στους λογαριασμούς καταθέσεων της ΕΤΕ μισθοδοτικός plus, επαγγελματικός plus και «σπουδάζω» (απευθύνονται σε μισθωτούς -συνταξιούχους, ελευθεροεπαγγελματίες και σπουδαστές) μένουν καθηλωμένα στα προ των αυξήσεων επίπεδα. Δηλαδή, η απόδοσή τους είναι αρνητική, αφού παραμένουν κάτω από τον επίσημο πληθωρισμού που τρέχει με ρυθμό πάνω από 3%. Η μόνη «αλλαγή» σε αυτή την κατηγορία αφορά τα ποσά πάνω από 150.000 (στο 3% από 2,75%) που βέβαια είναι αδιάφορη για τα λαϊκά εισοδήματα. Καθηλωμένα στα προηγούμενα επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (Εθνοταμιευτήριο, στεγαστικό ταμιευτήριο).

Από την άλλη πλευρά, τα κυμαινόμενα στεγαστικά επιτόκια που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των στεγαστικών δανείων αυξάνονται κατά 0,25%, ενώ αντίστοιχες ανατιμήσεις αποφασίστηκαν και για τα νέα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου στις συμφωνίες για 3 χρόνια (4,75% από 4,50%) και 5 χρόνια (4,95% από 4,70%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ