Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Συμφωνία με ΣΕΒ για τη διαμόρφωσή της

Σε «παραμάγαζο» των μεγαλοβιομηχάνων μετατρέπεται και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε χτες με την ηγεσία του ΣΕΒ. Στην ουσία, με το μνημόνιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναθέτει στην ηγεσία των βιομηχάνων να διαμορφώνουν ένα σημαντικό τμήμα της διπλωματικής πολιτικής της Ελλάδας, που σχετίζεται με την οικονομία. Το μνημόνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, έχει στόχο «η άσκηση της οικονομικής διπλωματίας να είναι σε πλήρη συντονισμό με τα οράματα, τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς για διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας». Προαναγγέλλει μάλιστα «τη θεσμοθέτηση σειράς από συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις στη βάση της συγχρηματοδότησης».

Η κυβέρνηση λειτουργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μέχρι τώρα, όπως πρόσφατα είχε επισημάνει ανενδοίαστα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης, αλλά θέλησε να ενισχύσει και «θεσμικά» την πρακτική της διαμόρφωσης ενός σημαντικού τμήματος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από τους βιομηχάνους με εκτελεστές την πολιτική ηγεσία του υπουργείου!

Η συμφωνία (υπογράφτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΣΕΒ Θ. Λαβίδα και τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Θ. Σκυλακάκη) προβλέπει την κατάλληλη ενημέρωση των Πρέσβεων για τα «καθήκοντά» τους και επιμόρφωση των αρμόδιων υπαλλήλων από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και ότι θα συντονίζονται συναντήσεις, και αποστολές για να μην «επικαλύπτονται» και να γίνεται εξοικονόμηση πόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ε. Στυλιανίδης είχε κάνει λόγο ακόμη και για αξιολόγηση των διπλωματικών υπαλλήλων από την «αγορά», από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ενώ οδηγίες για τη στήριξή τους έχουν ήδη δοθεί στο προσωπικό των πρεσβειών, «από τον Πρέσβη έως τον θυρωρό»!!!

Η συγκεκριμένη συμφωνία συνδέεται άμεσα και με τους στρατηγικούς στόχους των μεγαλοβιομηχάνων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους η οποία εξαρτάται από την καινοτομία και την εξωστρέφεια, όπως τονίζεται και σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ και παρουσιάστηκε χτες σε ειδική εκδήλωση. Η έρευνα «Hellas 1000» για την οποία συνεργάστηκε και η εταιρεία «Μακ Κίνσεϊ», αναφέρει ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι «κορυφαίας καινοτομίας» και η επέκτασή τους έξω από τα σύνορα είναι επιτακτική αφού η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή τους.

Οι τάσεις δείχνουν επέκτασή τους στις αγορές της Τουρκίας και της Ασίας. Συγκριτικά με αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες, οι ελληνικές εταιρείες έχουν χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο εξωτερικούς πόρους και συνεργασίες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι επιχειρήσεις και κράτος βρίσκονται σε συνεργασία και για τα ζητήματα Ερευνας και Τεχνολογίας, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ολόπλευρη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Ε. Αχο, που μίλησε για θέματα καινοτομίας. Είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και συζήτησαν τρόπους για επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ