Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τα μονοπώλια κοινός αντίπαλος αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων

Στα Γιάννενα μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ λέει ότι για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως για την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος αυτός που ζούμε σήμερα και υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού, ο δρόμος της ενσωμάτωσης στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, της ληστρικής εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων, της χειροτέρευσης της ζωής των αυτοαπασχολουμένων, της βίαιης καταστροφής τους. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ - τη μικρομεσαία αγροτιά για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα και θα διεκδικεί την εξουσία. Είναι ο δρόμος που επιτρέπει να αξιοποιηθεί ο κοινωνικός πλούτος και οι παραγωγικές δυνάμεις για ριζικά διαφορετική προοπτική για το λαό για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες του λαού».

Αυτό ήταν το στίγμα της χτεσινής ομιλίας του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «DU LAK» για τις εξελίξεις στο εμπόριο και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διαδικασία ενίσχυσης της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προωθούν και να δυναμώνουν αυτή τη διαδικασία διαμορφώνοντας συνθήκες εισόδου μεγάλων ομίλων στην αγορά, αύξηση των εισαγωγών, όξυνση του ανταγωνισμού. «Προωθείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, δυναμώνουν και επεκτείνονται τα μονοπώλια, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, το κύτταρο του συστήματος που ελέγχει ολόκληρους κλάδους και είναι ο μεγάλος αντίπαλος των αυτοαπασχολουμένων και των μισθωτών εργαζομένων», σημείωσε.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν από τα μεσαία στρώματα -όπως και από την εργατική τάξη - δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτούν τα μονοπώλια και καλύπτουν τις ανάγκες του αστικού κράτους για να μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα προνόμια στην πλουτοκρατία. Απελευθέρωσαν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στα πολυκαταστήματα να συγκεντρώνουν τον τζίρο και να αυξάνουν τα κέρδη τους, εκτοπίζοντας από την αγορά τις μικρές επιχειρήσεις, κάνοντας το βίο αβίωτο στους αυτοαπασχολούμενους και στους εμποροϋπάλληλους», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Απέναντι στις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν για τους εμποροϋπάλληλους (εντατικοποίηση της δουλιάς, μερική απασχόληση, χαμηλοί μισθοί, εργοδοτική τρομοκρατία, αδυναμία συγκέντρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης) και την ενιαία επίθεση που εκτυλίσσεται και στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων (επιμήκυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των εισφορών, πενιχρές συντάξεις, εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας), ανέδειξε την προοπτική κοινής δράσης και αγώνα.

«Η κατάσταση αυτή θέτει το καθήκον της κοινής πάλης ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Η πάλη αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες όσο θα είναι ενισχυμένο το ΚΚΕ και αδύνατος ο δικομματισμός. Η πείρα των λαϊκών δυνάμεων αποδεικνύει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό ερμηνεύεται εύκολα από την κοινή τους στάση απέναντι στη στρατηγική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ