Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Δημ. Παπαδήμας»: Κρίστοφερ Σ. Μακάι «Αρχαία Ρώμη (Πολιτική και στρατιωτική ιστορία)» (Μετάφραση Δούκαινα Ζάννη, επιμέλεια Ι. Κ. Ξυδόπουλος. Μελέτη για τη Ρώμη, που παρά την τεράστια επέκτασή της υπέκυψε σε εισβολή ξένων στρατιωτών στη Δύση. Περιλαμβάνονται χάρτες, εικόνες, χρονολόγιο και παράρτημα με ρωμαϊκά ανθρωπωνύμια, αρχαίες και νεότερες πηγές και ευρετήριο). Κ. Δ. Γεωργούλη «Ιστορία της Ελληνικής Φιλοσοφίας» (πρόλογος, πίνακες, επιμέλεια Δ. Ν. Σακκά. Μελέτη για τη μακραίωνη ελληνική φιλοσοφία, τις θεωρίες των φιλοσόφων και των σχολών, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα). Μόρτιμερ Τζ. Αντλερ «Ο Αριστοτέλης για όλους (Δύσκολος στοχασμός σε απλοποιημένη μορφή)» (μετάφραση Π. Κοτζιά - Παντελή. Βιβλίο εκλαΐκευσης της αριστοτελικής σκέψης, που επρόκειτο για «φιλοσοφία της κοινής λογικής»).

-- «Νεφέλη»: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος - Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου «Ο παρδαλός συρικτής της Εμλίνης» (Για το μεταφραστή Παπαδιαμάντη)» (μελέτη για τη μεταφραστική δουλιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη).

-- «Ζήτρος»: Αλέξιος Α. Πέτρου «Το πέρασμα του Νίτσε: Αλήθεια, τέχνη και πολιτισμός» (πρόλογος Χαρά Μπακονικόλα. Μελέτη για την ενασχόληση του Νίτσε με την αρχαία ελληνική τραγωδία, την απέχθειά του για δημιουργούς, λ.χ. για τον Ευριπίδη, ο οποίος απομακρύνθηκε από το διονυσιακό πάθος των προκατόχων του τραγωδών και δραματοποιούσε φοβερά, εξατομικευμένα πάθη. Περιλαμβάνονται και οι σημειώσεις του Νίτσε για την αρχαία τραγωδία και το σύγχρονο δράμα, για το μάθημα που παρέδιδε για το σοφόκλειο «Οιδίποδα τύραννο» στο Πανεπιστήμιο Βασιλείας. Σημειώσεις, που αποτέλεσαν την αφετηρία του περίφημου έργου του «Η γέννηση της τραγωδίας». Τις σημειώσεις μετέφρασε ο Δημήτρης Δολαψάκης).

-- «Εκδοτική Αθηνών»: Νικολάου Παπαχατζή «Η θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα» (μελέτη για την αρχαιοελληνική θρησκεία στην ακμή της, 7ος - 6ος αιώνας π.Χ. - οπότε αποτελούσε πνευματικό εφάμιλλο της φιλοσοφίας, της ποίησης και των εικαστικών τεχνών. Η ελληνική θρησκεία πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη και στη νησιωτική Ελλάδα, στην αρχή της 2ης π.Χ. χιλιετίας. Αντεξε δύο και πλέον χιλιετίες, παρήκμασε στα μετακλασικά χρόνια και «παραδόθηκε» στο χριστιανισμό τον 5ο μ.Χ. αιώνα).

-- «Ολκός»: Πιερ Βιντάλ - Νακέ «Αγώνας μου η Ιστορία» (μετάφραση Σοφία Διονυσοπούλου. Ο πρόσφατα πεθαμένος μαρξιστής ιστορικός, φιλόλογος, πολέμιος των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπερασπιστής των απελευθερωτικών πολέμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σ' αυτό το βιβλίο μιλά στους Ντομινίκ Μπουρέλ και Ελέν Μουσακρέ για το «επάγγελμά» του ως ιστορικού, επάγγελμα «δεμένο» με τη ζωή του. Ο Νακέ έλεγε «έγινα ιστορικός, γιατί ο αγώνας για την αλήθεια είναι αγώνας για την ιστορία»).

-- «Αγρα»: Ελλη Παππά «Η Κομμούνα του 1871 (Επανάσταση του Εικοστού Πρώτου αιώνα;)» (μελέτη για την Κομμούνα του Παρισιού - πρόδρομο των επαναστατικών κινημάτων στον 20ό αιώνα και τη διδαχή της στο παρόν και το μέλλον, με αναφορές στις απόψεις του Μαρξ γι' αυτή την επαναστατική σοσιαλιστική εξέγερση του 19ου αιώνα). Κλείτος Κύρου «Εν όλω (Συγκομιδή 1943-1997» (συγκεντρωτικός τόμος, με εννέα ποιητικές συλλογές του σπουδαίου Θεσσαλονικιού ποιητή, βραβευμένου μεταφραστή, κριτικού κινηματογράφου, ένα χρόνο μετά το θάνατό του). Δημήτρης Δημητριάδης «Η μεταφορά» (αφήγημα, με θέμα την πραγματική και μεταφορική σημασία της λέξης «μεταφορά». Περιλαμβάνεται σχετικό επίμετρο του συγγραφέα). Λουίς Φερνάντο Βερίσιμο «Ο Μπόρχες και οι αιώνιοι ουραγκουτάγκοι» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος. Ο συγγραφέας αξιοποιώντας το ότι ο Χ. Λ. Μπόρχες παρότι τυφλός διατηρούσε μια δυνατή «όραση» παρατήρησης του κόσμου, πλάθει ένα φαινομενικά «αστυνομικό» μυθιστόρημα, που ουσιαστικά αφορά στη λογοτεχνία, στη σκέψη και στην «όραση» του Μπόρχες). Τζόζεφ Ροτ «Hotel Savoy» (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου. Αλληγορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην ανατολική μεθόριο της Ευρώπης, μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, σ' ένα ξενοδοχείο που με την πολυτέλεια και τους ενοίκους των πρώτων ορόφων του και τη μιζέρια των επάνω ορόφων και των ενοίκων του συμβολίζει την ταξική κοινωνία της εποχής).

-- «Πατάκης»: Γιώτα Σιώκου «Αδιάθλαστη μοναξιά» (ποιητική συλλογή, 2η έκδοση, με ζωγραφική και επιμέλεια Γιάννη Μίχα), και «Στις παρυφές του επίχρυσου» (ποιητική συλλογή, 2η έκδοση, με ζωγραφική και επιμέλεια Παναγιώτη Γράββαλου).

-- «Ιωλκός»: Τεντ Χόντεριχ «Μετά τον τρόμο (Η πολιτική βία με πρόσχημα τον ανθρωπισμό)» (μετάφραση Μιχάλης Κόκκορης. Μελέτη για τα κοινωνιολογικά και «φιλοσοφικά» στοιχεία της τρομοκρατίας και τις ευθύνες της Δύσης για την έξαρσή της και τα αίτια της 11ης Σεπτέμβρη 2001).

-- «Αδελφοί Βλάσση»: Ραλφ - Ντίτερ Χις - Τζέραλντ Μπος «100% άνδρας (υγιής και σε φόρμα. Ολα τα μυστικά)» (οδηγός υγείας για τον άνδρα).

-- «Το Δέντρο» λογοτεχνικό περιοδικό: (Τεύχος 153-154, με θεματικό αφιέρωμα στην έννοια «Ο χρόνος» στα κείμενα, στο βίωμα, στην τέχνη. Περιλαμβάνονται συνεργασίες πολλών γνωστών λογοτεχνών και μελετητών).

-- «Πόρφυρας» λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας: (Τεύχος 122, αφιερωμένο στον Ευγένιο Αρανίτση).

-- «Διαβάζω» μηνιαία επιθεώρηση για το βιβλίο: (Τεύχος 472 με αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη και τεύχος 473 με αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματόγραφο και στα λογοτεχνικά βραβεία του «Διαβάζω»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ