Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη για επέμβαση στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ετοιμη για στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον των Κούρδων ανταρτών, είναι η Τουρκία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στα πλαίσια και του προεκλογικού πυρετού, ενόψει της 22ας Ιούλη, που θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση...

Ο Α. Γκιουλ επιβεβαίωσε την ύπαρξη λεπτομερών σχεδίων επιχείρησης και πέραν των συνόρων και απείλησε με εφαρμογή αν δεν αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες οι ΗΠΑ και το Ιράκ, σημειώνοντας ότι «έχουμε επεξεργαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα στρατιωτικά σχέδια. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει και τα εγκρίνει». Σημείωσε δε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση όλων των δυνάμεων της χώρας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορές έκανε και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ασκώντας του σφοδρή κριτική, καθώς, «μια απόφασή του μπορεί να σύρει τη χώρα στο χάος». Οπως είπε, το Δικαστήριο συμπεριφέρεται ως «γερουσία», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο θεσμός που ασκεί πολιτική στην Τουρκία είναι το Κοινοβούλιο, προαναγγέλλοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, εάν το κυβερνών κόμμα αναδειχτεί ξανά νικητής, υπογραμμίζοντας ότι «η δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να αλλάξει... αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πολιτικοποίηση του δικαίου. Αυτό δεν αξίζει στην Τουρκία».

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ασκεί πολιτική, όντας προπύργιο των «κεμαλιστών», γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή στο δικαστικό σύστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα ξεκινά σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ