Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΠΕ

Μια ακόμη υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζεται ο Κανονισμός έκδοσης αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αρχικά την προσφορά σύνδεσης της παραγωγικής μονάδας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον έχει άδεια παραγωγής. Ακολουθεί η αποτύπωση σε τοπογραφικό διάγραμμα όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής και διασύνδεσης και στη συνέχεια υποβάλλεται η αίτηση για την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων. Μετά και από την έκδοση της έγκρισης υποβάλλεται αίτηση για άδεια εγκατάστασης και τέλος υποβάλλεται η αίτηση για άδεια λειτουργίας.

Το ίδιο το υπουργείο συνδέει την υπουργική απόφαση, με την οποία «απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία», με τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα και το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο τα οποία «επιταχύνουν την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ». Διαμορφώνονται έτσι ιδανικές συνθήκες υψηλής κερδοφορίας για τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους που εμπλέκονται στα έργα ΑΠΕ. Με το πρόσχημα της απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και της περιβαλλοντικής ελάφρυνσης, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τέτοιες μορφές εκτινάσσεται και επιβαρύνει πλήρως τους καταναλωτές, μόνο και μόνο επειδή οι ιδιώτες «πρέπει» να κερδίσουν, σύμφωνα με την ΕΕ και την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ