Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κέντρο πλειονότητας

Από το βιβλίο του ΟΜ και προπονητή Γιώργου Περιφάνη «Δομές Κεντρικών Πιονιών», σας παρουσιάζουμε σε αυτό το κείμενο, αλλά και στο επόμενο φύλλο του «Ρ», μία από τις πιο σημαντικές διατάξεις πιονιών, όπως είναι αυτή του «Κέντρου πλειονοτήτων». Αυτό το Κέντρο μπορεί να προκύψει από ένα πλήθος κλειστών ανοιγμάτων και το κύριο στρατηγικό χαρακτηριστικό που το διακρίνει είναι το παιχνίδι στις πτέρυγες, που επιβάλλεται ως αναγκαία μορφή αγώνα λόγω της έλλειψης κεντρικών διασπάσεων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο και των δύο παιχτών είναι να προωθήσουν τη δική τους πλειονότητα πιονιών, με σκοπό να βγάλουν ένα ελεύθερο πιόνι, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μπλοκάρουν ή τουλάχιστον να δυσκολέψουν την προώθηση των αντιπάλων πιονιών στην άλλη πτέρυγα.

Το σχέδιο αυτό μοιάζει απλό και σχετικά εύκολο στην εκτέλεσή του, όμως αν οι αντίπαλοι δεν ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες είναι εύκολο να βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο που πρέπει να προσέξουν είναι το γεγονός ότι και οι δύο πλειονότητες δεν μπορούν να αρχίσουν να κινητοποιούνται αν υπάρχουν πολλά κομμάτια στη σκακιέρα, όπως επίσης ότι τα πιόνια πριν αρχίσουν να κινούνται θα πρέπει να είναι καλά προστατευμένα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την πλειονότητα του λευκού στην πτέρυγα του Ρ, αν δεχτούμε ότι και οι δύο αντίπαλοι έχουν κάνει ροκέ, γιατί κάθε άκαιρη προώθηση των πιονιών θα αφήσει πιθανόν τον Ρ ακάλυπτο.

Ενα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχτεί είναι η ανοιχτή κάθετος «δ» που χωρίζει τις δύο πλειονότητες. Οποιος καταφέρει να την ελέγξει θα μπορέσει να προωθήσει ευκολότερα τη δική του πλειονότητα ή να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πλειονότητα του αντιπάλου. Αυτό το τελευταίο είναι το τρίτο σημείο που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, γιατί η πράξη έχει δείξει ότι πολλές φορές πρέπει πρώτα να σταματήσουμε τη δραστηριότητα της αντίπαλης πλειονότητας πριν αρχίσουμε να προωθούμε τη δική μας.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ