Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Πάνω από 50% σε ιδιώτες

Ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και την ολοκληρώνει η ΝΔ

Ενα επιπλέον 20% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πέρασε χτες στα χέρια ιδιωτών, στο πλαίσιο της πολιτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μετά την εκποίηση του νέου πακέτου μετοχών του ΤΤ, η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό του κεφάλαιο μειώνεται κάτω από το 50%, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με χτεσινές του δηλώσεις χαιρέτισε την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι και το Ταμιευτήριο «καθίσταται πλέον μια ιδιωτική πολυμετοχική τράπεζα»! Θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και νέες διαδικασίες διάθεσης μετοχών του ΤΤ σε ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις κυοφορούνται και στην Αγροτική Τράπεζα, όπου το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να κάνει ένα ακόμα ...αποφασιστικό βήμα στην ολοκληρωτική της εκποίηση, με την είσοδο σ' αυτή «στρατηγικού επενδυτή». Με την παράδοση και της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο ολοκληρώνεται ο κύκλος της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, που μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80 ανήκε σε συντριπτικά ποσοστά στο Δημόσιο, ενώ από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και σαν αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η ένταση της τραπεζικής κερδοσκοπίας, της τοκογλυφίας και της λεηλασίας των λαϊκών αποταμιεύσεων, φαινόμενο που έτσι κι αλλιώς δεσπόζει στην αγορά, αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, στο όνομα της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας που επιδιώκουν οι τραπεζίτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο τραπεζικός τομέας, λόγω της υπερκερδοφορίας που εμφανίζει τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης της «ΤΙΜ» - η οποία ήδη μετονομάστηκε σε «WIND» - Αιγύπτιος επιχειρηματίας Σαουίντ, εξέφρασε πρόσφατα το ενδιαφέρον του να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τραπεζών...

Από την εκποίηση του 20% των μετοχών του ΤΤ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης», ενώ πρόσθεσε υποκριτικά ότι «μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να επιτελεί το ρόλο του ως τράπεζα των μικροαποταμιευτών και των μικροεπενδυτών και να συμβάλει στον ανταγωνισμό του τραπεζικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ