Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές;

Μικρή ανάσχεση στην ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε ελαφρά κατά 63 σεντς, στα 75,77 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανηφόρα αφού αναμένεται αύξηση της ζήτησης λόγω καλοκαιριού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού, Αλί αλ Ναϊμί, ότι η άνοδος ρεκόρ του τελευταίου διαστήματος δεν οφείλεται στην προσφορά και τη ζήτηση, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς».

«Αυτό που επηρεάζει τις τιμές είναι τα πολιτικά προβλήματα στον κόσμο, αλλά και η κατάσταση των διυλιστηρίων. Υπάρχουν προβλήματα όχι στην προσφορά (αργού), αλλά πιθανότατα μάλλον πρόβλημα με την προσφορά προϊόντων που προέρχονται από τη διύλιση», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας υπουργός. Σε ανάλογο κλίμα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Αμπντάλα αλ Ατίγια, δήλωσε στην Ντόχα ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις υψηλές τιμές, γιατί άλλοι παράγοντες, που δεν έχουν σχέση με την προσφορά αργού, έχουν προκαλέσει την άνοδο - ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της λιανικής τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία αφορά στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των διυλιστηρίων και τις υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία το 55% της λιανικής τιμής της βενζίνης είναι οι κρατικοί φόροι, ενώ το ποσοστό αυτό στη Γαλλία και την Ιταλία είναι 53%, στη Γερμανία το 49%, στην Ιαπωνία το 38%, στον Καναδά 30% και στις ΗΠΑ 26%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ