Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Επιλογές
Οι ιστορίες του Δημήτρη Χατζή

«Οι ιστορίες του Δημήτρη Χατζή» παρουσιάζονται από το Θέατρο Σφενδόνη, στην Πειραιώς 260, από 23-26/7 (9μμ), στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Από την πεζογραφία στη σκηνή» του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα διηγήματα Το τέλος της μικρής μας πόλης, Ανυπεράσπιστοι, Θητεία, Σπουδές και τα μυθιστορήματά του Φωτιά και Το διπλό βιβλίο, με συνεκτικό ιστό τα δοκίμια του Δημήτρη Χατζή (όπως Το πρόσωπο του νέου ελληνισμού), αποτελούν μια μνημειακή νεοελληνική τοιχογραφία: τη σκηνή της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα, όπου εναλλάσσονται έπος και τραγωδία ως αρχέγονες όψεις της. Ο Χατζής (1913-1981) ψηλαφεί τη συλλογική και ατομική μοίρα του νέου ελληνισμού, την ανάδυση του σπόρου της πνευματικής του ελπίδας και την ιστορική του επιβίωση σε σχέση με την ανάγκη ενός νεοελληνικού Διαφωτισμού. Οι χαρακτήρες του αποτελούν αδρές συνόψεις των νεοελληνικών χαρακτήρων. Σαν μια τραγική εποποιία ιστορημένη «με λόγια απλά», απόηχοι ενός κόσμου που χάνεται κι ενός κόσμου που αναδύεται.

Σκηνοθεσία - Κείμενο: Αννα Κοκκίνου, φιλολογικός σύμβουλος: Βασίλης Διοσκουρίδης, ειδική σύμβουλος: Καίτη Χατζή, σκηνικός χώρος: Ισμήνη Καρυωτάκη, κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου. Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης, Αντώνης Δημητροκάλης, Αννα Κοκκίνου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Οικονόμου, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαρία Πρωτόπαπα, Χρήστος Σαπουντζής, Μάνος Σταλλάκης, Κατερίνα Φωτιάδη. Χορεύουν: Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Βάσω Πολυμέρη, Αλτίν Χούτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ