Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
Καμίνι μέχρι την Τετάρτη όλη η χώρα

Ενας 75χρονος στην Κέρκυρα είναι το πρώτο θύμα του δεύτερου κύματος με υψηλές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά

Eurokinissi

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά
Με θύμα έναν ηλικιωμένο άρχισε το δεύτερο κύμα του καύσωνα που πλήττει τη χώρα από την Κυριακή και θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΜΥ. Ο ηλικιωμένος, 75 χρόνων, έπαθε θερμοπληξία στην Κέρκυρα και κατέληξε λόγω και των παθολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο συνολικός αριθμός ασθενών που προσήλθαν με συμπτώματα «θερμοπληξίας» ή «θερμικής καταπόνησης» στα δημόσια νοσοκομεία, από την Κυριακή στις 8 το πρωί μέχρι και χτες Δευτέρα στις 8 το πρωί, ήταν 13 από τους οποίους οι πέντε παρέμειναν για νοσηλεία. Σε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, αναφέρεται ότι η θερμοκρασία σήμερα και αύριο θα φτάσει σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο τους 45 βαθμούς. Από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά και βόρεια θα αρχίσει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας συνιστά προς τους πολίτες τα ακόλουθα μέτρα: Να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις εφόσον δε συντρέχει επείγουσα ανάγκη. Να επιλέγετε άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Να διαλέγετε σκιερά μέρη, να αποφεύγετε τις εξωτερικές εργασίες. Πίνετε αρκετό νερό, αποφύγετε το αλκοόλ και τρώτε ελαφρά γεύματα. Φροντίζετε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες (Βρέφη - Ηλικιωμένοι- Ασθενείς). Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μεγαλύτερη κατανάλωση από τον προηγούμενο καύσωνα

Ο νέος καύσωνας συνοδεύτηκε από νέες πιέσεις προς το ηλεκτρικό σύστημα, οι οποίες μάλιστα ξεπέρασαν χτες κάθε προηγούμενο με αιχμή κατανάλωσης τα 10.610 MW!!! Η μέγιστη αιχμή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καύσωνα σημειώθηκε στις 27 Ιούνη και ήταν 10.512 MW, οπότε και στη συνέχεια είχε διαρκή πτωτική πορεία σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας.

Μια ανάσα δροσιάς στο σιντριβάνι

Eurokinissi

Μια ανάσα δροσιάς στο σιντριβάνι
Η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ βρίσκονται σε συναγερμό για ένα λόγο παραπάνω. Το δίκτυο διανομής χαμηλής και μέσης τάσης έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα στον προηγούμενο καύσωνα, με μετασχηματιστές, καλώδια και όλα τα σχετικά εξαρτήματα να δοκιμάζονται σκληρά και ακατάπαυστα επί πολλές ώρες. Την ίδια στιγμή, στο ζήτημα της επάρκειας ισχύος, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στα υδροηλεκτρικά περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια κάλυψης των αναγκών. Η αύξηση της κατανάλωσης σχετίζεται και με το τουριστικό κύμα που έχει κατακλύσει την Ελλάδα.

Ηδη, από την προηγούμενη δοκιμασία του συστήματος, στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την περίπτωση να ακολουθήσει δεύτερος καύσωνας σε σχετικά σύντομο διάστημα. Ηταν το χειρότερο σενάριο και τελικά επαληθεύτηκε. Παρ' όλα αυτά, ακόμη χτες δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές βλάβες και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Η μόνη περίπτωση εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης προέκυψε από την πυρκαγιά στην Εύβοια, όπου, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η Πυροσβεστική ζήτησε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τις 12 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό η Ανδρος, η Τήνος και η Κάρυστος. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά έως και τις 4 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ