Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΕ
Με σκληρό παζάρι ελεύθεροι οι έξι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΟΦΙΑ.--

Στη Βουλγαρία βρίσκονται από χτες το πρωί οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, που πλέον έχει βουλγαρική υπηκοότητα, μετά την απελευθέρωσή τους ύστερα από 8 χρόνια, από τις λιβυκές αρχές, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Είχαν κατηγορηθεί ότι σκόπιμα μόλυναν με μολυσμένο αίμα, χιλιάδες ανθρώπους με τον ιό τους Aids. Στην επιστροφή τους στη Σόφια συνοδεύτηκαν από την Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο - Βαλντέρ και τη Σεσίλια Σαρκοζί, τη σύζυγο του Γάλλου Προέδρου, που βρισκόταν στην Τρίπολη για διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή ηγεσία τις τελευταίες ημέρες.

Οπως ανακοινώθηκε, η απελευθέρωση επιτεύχθηκε μετά την κατάληξη συμφωνίας μεταξύ των ΕΕ και Λιβύης για «ανάπτυξη και επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας». Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, αλλά ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε ότι η χώρα του έλαβε σημαντικά πολιτικά αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας μόνο για πολιτική συμφωνία. Ο Σαρκοζί μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη για «προώθηση της επανένταξης της χώρας στη διεθνή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ