Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δηλώσεις Τσάβες για το «σοσιαλισμό»

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μπολιβαριανή διαδικασία στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες Φρίας, σε δηλώσεις στο γνωστό τηλεοπτικό του πρόγραμμα «Αλό Πρεσιντέντε», σημείωσε ότι το «σοσιαλιστικό σχέδιο σε αυτή τη χώρα αποδέχεται την ιδιωτική ιδιοκτησία» και συνέχισε: «Ο δικός μας σοσιαλισμός αποδέχεται την ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι στα νόμιμα πλαίσια και να λειτουργεί για τα κοινωνικά συμφέροντα. Επίσης, αποδέχεται την παρουσία ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων προερχόμενων από οποιαδήποτε χώρα αρκεί αυτές να αποδέχονται την εθνική ακεραιότητα της Βενεζουέλας».

Οπως διευκρινίζεται από το προεδρικό περιβάλλον, οι δηλώσεις αυτές έγιναν για να «διευκρινιστεί ότι η διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού πρέπει να είναι ελεύθερη από δόγματα». «Δεν επιχειρείται», όπως διευκρίνισε ο Τσάβες, για «κρατικοποίηση όλης της οικονομίας γιατί αυτό θα μας οδηγούσε στο δόγμα».

Σε δηλώσεις σχετικά με το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και τη διαδικασία συγκρότησής του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι αυτό «δε θα πάρει τις σημαίες του Μαρξισμού - Λενινισμού, γιατί αυτό είναι ένα δόγμα που έχει περάσει». Ακόμα πρόσθεσε ότι σε αυτή «τη συζήτηση που γίνεται για το πρόγραμμα, τις αρχές και το καταστατικό του νέου κόμματος, προτρέχω να ανακοινώσω ότι δε θα είναι Μαρξιστικό - λενινιστικό, ότι όποιος δε συμφωνεί με αυτό έχει όλη την ελευθερία αν δε θέλει να είναι εδώ να πάει στο ΚΚ Βενεζουέλας». Επίσης, σχετικά με το ρόλο της εργατικής τάξης ως μοχλού της ιστορίας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ισχυρίστηκε ότι «σήμερα η εργασία είναι διαφορετική, υπάρχει η πληροφορική και η τηλεματική, πράγματα τα οποία ο Μαρξ δεν είχε φανταστεί». Αναφορικά με την οικοδόμηση του νέου κόμματος ενημέρωσε ότι ήδη πραγματοποιούνται ιδρυτικές συνελεύσεις και έκανε λόγο για 1340, σε όλη τη χώρα.

Το ΚΚ Βενεζουέλας

Χτες με συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πέδρο Εουσέ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνος συνδικαλιστικής δουλιάς, υπογράμμισε για το ΚΚ Βενεζουέλας ότι «η ιδεολογική και πολιτική θέση του εξακολουθεί να είναι ένα κόμμα, που βασίζεται στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού του Μαρξισμού - Λενινισμού και την επαναστατική πνοή του Μπολιβαριανισμού, έτσι όπως ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα που ζει η χώρα».

Επίσης, σημείωσε ότι «οι κομμουνιστές επιβεβαιώνουμε ότι το ιστορικό κοινωνικό υποκείμενο της σοσιαλιστικής επανάστασης είναι η εργατική τάξη, που μαζί με τα άλλα καταπιεσμένα τμήματα της κοινωνίας, συγκροτεί την επαναστατική πρωτοπορία για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη Βενεζουέλα και σε όλο τον κόσμο». Επίσης, επισήμανε ότι απαιτείται «εμβάθυνση της λαϊκής εξουσίας, με την ενίσχυση των σοσιαλιστικών συμβουλίων των εργαζομένων (πρόταση που κατατέθηκε και στην Εθνοσυνέλευση) για τη συνδικαλιστική ταξική ενότητα που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα ελέγχει την κοινωνία που βρίσκεται σε μετάβαση». Και κατέληξε ότι «το ΚΚ Βενεζουέλας θα συνεχίζει να καλεί τις δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία που επικεφαλής της είναι ο Πρόεδρος Τσάβες, να δουλέψουν ενιαία για να ανέβει ο ρόλος των εργαζομένων της Βενεζουέλας ως ένας απαραίτητος δρόμος για να προχωρήσει η οικοδόμηση του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ