Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κατήφορος δίχως τελειωμό

Ομολογία της κατάντιας του ποδοσφαίρου από τα πλέον αρμόδια χείλη. Χθες το προεδρείο της ΕΠΟ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με σκοπό ν' αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του Εισαγγελέα και να καλύψει εαυτόν αλλά και το γγ, Βασίλη Γκαγκάτση. Μόνο που τελικά το «νέο» στοιχείο ήταν, έμμεσα ή άμεσα, η παραδοχή πως η εμπορευματοποίηση οδηγεί το άθλημα σε μεγαλύτερο τέλμα και αναξιοπιστία. Το επικίνδυνο της ιστορίας είναι ότι οι «θεματοφύλακες» θεωρούν περίπου φυσιολογικό το τέλμα και τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Κομμάτι της υπερασπιστικής γραμμής του Βασίλη Γκαγκάτση είναι υπογεγραμμένη επιστολή του προέδρου στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Διονύση Ψωμιάδη, ότι ο γγ απλά μεσολάβησε για τη συνάντησή του με το Θωμά Μητρόπουλο. Μόνο που αποκαλύπτει και κάτι που αφορά την... ταμπακιέρα. Οτι η συζήτηση με το μέλος στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός (Μητρόπουλο) και τον τότε νομικό σύμβουλο στην εταιρία (Γκαγκάτση) «αφορούσε τις διεργασίες των εκλογών, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και την ψήφο της Ενωσής μας (σσ ΕΠΣΜ)»... Εδώ απλά να θυμίσουμε ότι σ' αθλητικό περιοδικό ο κύριος Μητρόπουλος είχε δηλώσει «εγώ κέρδισα τις εκλογές»...

Παρά λοιπόν τις κορόνες γι' «αδιάβλητες» διαδικασίες και άγνοια, του καθενός προσωπικά, για το παρασκήνιο η ομολογία είναι μία. Πως η ηγεσία στην ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου δεν εκλέγεται βάση των θεσμοθετημένων οργάνων και οδών αλλά από παράκεντρα εξουσίας (άρα μη ελεγχόμενους μηχανισμούς). Και όταν το «παιχνίδι» γίνεται σ' αυτό το... γήπεδο μόνο ένας κανόνας ισχύει. Τα πάντα επιτρέπονται για να επιτευχθεί ο σκοπός. Αλλωστε στο σκοτάδι της αδιαφάνειας τα όρια είναι δυσδιάκριτα...

Η επίκληση κάποιων χθες για χειρότερες καταστάσεις στο παρελθόν, δεν αποτελεί άλλοθι. Απλά αποδεικνύει πως η σήψη δεν είναι περιοδικό φαινόμενο, αλλά συστατικό του ποδοσφαίρου - επιχείρηση και των κανόνων που επέβαλλε αυτή η επιλογή. Αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες ή όχι, θα τ' αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ο καθένας θα εκθέσει τα επιχειρήματά του και θα υποστηρίξει την εκδοχή του.

Αυτό που μπορεί να κρίνει κάθε σκεπτόμενος φίλαθλος από τώρα είναι πως όλοι όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο έχουν τεράστιες ευθύνες. Και ο πραγματικός ένοχος για την κατρακύλα, που δείχνει να μην έχει τελειωμό, είναι η ίδια η δομή του ποδοσφαίρου. Αυτή δημιουργεί και συντηρεί τέτοια φαινόμενα. Αυτή είναι που καλύπτει με το μανδύα του φυσικού απόψεις όπως του Θοδωρή Θεοδωρίδη «είναι δυνατόν οι ομάδες (σσ επιχειρήσεις) να επενδύουν τόσα χρήματα και να μην ασχολούνται ποιοι θα τους εκπροσωπούν». 'Η αναγκάζει ανθρώπινες προσωπικότητες ν' αυτοεξευτελίζονται, στην προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, λέγοντας: «Σε ποιες εκλογές δε γίνονται πολλά. Και η ΕΠΟ είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» (Αλημίσης), «τα τελευταία 25 χρόνια κόμματα και ομάδες ασχολούνται με τις εκλογές. Δεν πρέπει, αλλά γίνεται» (Γκαγκάτσης).

Στα παραπάνω η πολιτική ηγεσία έχει απριόρι σημαντικό μερίδιο ευθυνών. Αν δε συντέλεσε, τουλάχιστον, αδιαφόρησε για τα δρώμενα. Και ο «στρουθοκαμηλισμός» στην πολιτική επιτρέπει πολλές ερμηνείες. Ομως υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αφορούν τόσο την ΕΠΟ, όσο και τον υφυπουργό αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα. Ο ταμίας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Κούκης, είπε χθες: «Πριν από τις εκλογές στην Αλεξανδρούπολη η Ενωση της Λάρισας είχε πάρει το 29% από την επιχορήγηση και άλλη το 120%, δηλαδή και χρήματα από την επόμενη χρονιά. Αυτό μήπως ήταν έμμεση δωροδοκία πριν από τις εκλογές»; Αυτοί που έχουν «τα γένια και τα χτένια» καλούνται ν' απαντήσουν για όλα. Ως τότε κάθε αναφορά σε διαφάνεια και αξιοπιστία θα τους τοποθετεί πιο βαθιά στο... χαντάκι της υποκρισίας.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ