Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ποτάμια αίματος αθώων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Πεντάγωνο μπορεί να «αισιοδοξεί», καθώς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών είναι μειωμένος για το μήνα Ιούλη. Αισιοδοξεί... αλλά ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών αυξήθηκε. Περισσότεροι από 1.652 άμαχοι σκοτώθηκαν τον Ιούλη στο Ιράκ, ένας θλιβερός απολογισμός που παρουσιάζει αύξηση κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνη, ανακοινώθηκε χτες από τα υπουργεία Αμυνας και Υγείας στη Βαγδάτη.

Το ανθρώπινο κόστος της κατοχής αυξήθηκε και άλλο χτες, καθώς τουλάχιστον 70 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στη Βαγδάτη. Βυτιοφόρο εξερράγη στο σουνιτικό προάστιο Μανσούρ κοντά σε βενζινάδικο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 60. Επίσης, είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Καράντα στο κέντρο της Βαγδάτης.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων ακόμα στρατιωτών, ενώ ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του.

Στο μεταξύ, χωρίς αιδώ ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δημοσίως παραδέχτηκε ότι έσφαλλε όταν έλεγε το 2005, πως η «εξέγερση» στο Ιράκ βρισκόταν στους «τελευταίους σπασμούς» της. Η δήλωση αυτή αποτελεί την πιο άμεση ομολογία μέχρι στιγμής, κατά τους αναλυτές, για το ότι η κυβέρνηση Μπους, δε χειρίστηκε σωστά το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή και υποτίμησε την ισχύ των αντιπάλων του. Πιο «μετριοπαθής» ο ναύαρχος Μάικλ Μούλεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας αναφορικά με το διορισμό στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι στο Ιράκ η λύση δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική...

Ομως και σε αυτό το επίπεδο οι κατοχικές δυνάμεις συναντούν υπέρμετρες δυσκολίες, αφού από την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη κυβέρνηση του Ιράκ αποχώρησε ο μεγαλύτερος σουνιτικός πολιτικός σχηματισμός από το κυβερνητικό σχήμα. Το Μέτωπο Συμφιλίωσης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή στους έξι υπουργούς του να διακόψουν την άσκηση των καθηκόντων τους, ζητούσε μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας και κατηγόρησε τη σιιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση συνασπισμού του Μάλικι ότι δε λαμβάνει υπόψη το Μέτωπο στη λήψη αποφάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ