Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΙΝΟΥ
Δε διασφαλίζονται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε το δημόσιο

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου

Δε διασφαλίζονται ουσιαστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου, που ψήφισε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Με τη σύμβαση αυτή προβλέπονται χαριστικές ρυθμίσεις για την καναδική εταιρία, που μέχρι τώρα εκμεταλλευόταν τα εκεί κοιτάσματα, ενώ συνίσταται νέα κοινοπραξία, με τη συμμετοχή των εργαζομένων που θα αναλάβει από εδώ και πέρα την εκμετάλλευσή τους.

Εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος στην υπό κύρωση σύμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Παναγιώτου έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, αποδείχνοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες τόσο της καναδικής εταιρίας, όσο και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Οταν το Δεκέμβρη του 1998 και τον Μάρτη του 1999 η κοινοπραξία NAPC, επικαλούμενη την εξάντληση των κοιτασμάτων στην περιοχή του Πρίνου και τις χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σταμάτησε την εξόρυξη, αλλά διατήρησε τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή, εμείς τότε προτείναμε ότι η μοναδική βιώσιμη λύση που αφ' ενός εξασφάλιζε τα συμφέροντα και την εργασία των απασχολούμενων και αφ' ετέρου της χώρας, ήταν να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων τόσο την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, όσο και την έρευνα και ταυτόχρονα να αποβληθεί η NAPC, δεδομένου ότι ήδη είχε προκαλέσει αρκετή ζημιά στην οικονομία της χώρας».

Αντί γι' αυτό, όμως, η κυβέρνηση είπε τότε ότι η ανάληψη του Πρίνου από τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ήταν σε βάρος της μετοχής τους και επικαλέστηκε τις συμβάσεις, που άπτονταν κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αποτέλεσμα, η εταιρία να μην αποβληθεί παρά το ότι παραβίαζε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Με τη συζητούμενη σύμβαση, είπε ο Στ. Παναγιώτου θεσπίζονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την NAPC, χτυπιέται το συνδικαλιστικό κίνημα και όταν η εταιρία αποφασίσει να επαναδραστηριοποιηθεί θα είναι απαλλαγμένη από το βάρος του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σύμβαση, η εταιρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος όπου το μερίδιό της υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια δολάρια (7,5 δισ. δρχ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε 15 δισ.. δρχ. ποσό που μετά την άντληση του πετρελαίου θα επωμιστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενος στην κοινοπραξία που δημιουργείται με τη συμμετοχή των εργαζομένων τόνισε ότι δε διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους, γιατί θα έχουν αντικείμενο απασχόλησης δύο έως τρία χρόνια το πολύ, όσο δηλαδή θα διαρκεί το κοίτασμα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην αποδοχή της ρύθμισης κάτω από το καθεστώς ομηρίας, γιατί όταν προέκυψε το ζήτημα η θέση τους ήταν να αναλάβουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα συμφέροντά τους είπε ο βουλευτής και η μόνιμη απασχόλησή τους διασφαλίζονται μόνο στην περίπτωση που το δημόσιο μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων αναλάμβανε την εκμετάλλευση όχι μόνο των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, αλλά και την έρευνα εκμετάλλευσης σε όλη την επικράτεια.

Κατά της σύμβασης και υπέρ της ανάληψης των κοιτασμάτων από τα Ελληνικά Πετρέλαια τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στην ομιλία του, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και ισχυρίστηκε ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο «με μια μέση τιμή 17 περίπου δολαρίων το βαρέλι και με συμπίεση του κόστους εργασίας, που και οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να υποστούν». Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το άρθρο του νομοσχεδίου για τη λύση της σύμβασης, όπου αναφέρεται ότι μπορεί αυτή να λυθεί, λόγω ανωτέρας βίας από πράξεις ή νόμους αλλοδαπής κυβέρνησης. Ορισμένοι βουλευτές το ερμήνευσαν ως αποδοχή των απειλών της Τουρκίας για μη επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη σύμβαση για τη ΔΕΗ, όπου λειτουργούν σταθμός παραγωγής ή το λιγνιτωρυχείο για την κάλυψη των θέσεων εργασίας θα προτάσσονται οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των αντίστοιχων δήμων ή κοινοτήτων, όπου λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ή λιγνιτωρυχεία.

Λανθασμένη επιχειρηματικά θεωρεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΠ - ΕΚΥ την απόφαση των ΕΛΠΕ να εγκαταλείψουν την παραγωγή υδρογονανθράκων στον Πρίνο, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι «η σημερινή συγκυρία των υψηλών τιμών πετρελαίου ευνοεί την αποκόμιση σημαντικών κερδών για την εταιρία, τα οποία θα καρπωθεί ιδιώτης που αποδεδειγμένα ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε την εμπειρία και ευρωστία διαθέτει. Γενικό συμπέρασμά μας είναι ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ χάρισε τα δικαιώματά της, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγεί σε μαρασμό τον Κλάδο Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ