Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Θα ενταθούν οι τάσεις μονοπώλησης του κλάδου

Σε όλο και λιγότερα χέρια αναμένεται να περάσει ο έλεγχος της αγοράς γαλακτοβιομηχανικών προϊόντων, που στην ουσία μονοπωλείται από 2-3 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε η εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ από τη ΜΑΡΦΙΝ. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, που φιλοξενείται σε σχετική έρευνα της Hellastat για την κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς γαλακτοβιομηχανικών εμπορευμάτων, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν πως ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί τομέα της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας με έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής κινητικότητας σε πολλαπλά επίπεδα της αγοράς. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, πέρα από την πρόσφατη επιχειρηματική συμφωνία ΒΙΒΑΡΤΙΑ-ΜΑΡΦΙΝ, τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ετών στον κλάδο των γαλακτοβιομηχανικών προϊόντων ήταν η είσοδος κορυφαίων εταιρειών σε νέους τομείς (όπως η Friesland στο γιαούρτι, με την υλοποίηση μεγάλης επένδυσης σε παραγωγικές εγκαταστάσεις), η αποχώρηση από κάποια προϊόντα και η μεγαλύτερη έμφαση σε κάποια άλλα (η ΦΑΓΕ από το φρέσκο γάλα για να επικεντρωθεί στο υψηλής παστερίωσης), η ανταλλαγή του γάλακτος εβαπορέ με το παγωτό μεταξύ Nestle και Vivartia, η αυτόνομη δραστηριοποίηση της Danone κλπ.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες για την ιδιοποίηση όλο και μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά είχε ως συνέπεια την επέκταση και αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικτύων διανομής και των κέντρων logistics, τις νέες μεθόδους τυποποίησης, αλλά και την επέκταση της γκάμας των κωδικών με νέα προϊόντα, γεύσεις και συσκευασίες.

Ωστόσο, το κλίμα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας είναι φορτισμένο, καθώς από τον περασμένο Μάρτη διερευνώνται οι καταγγελίες για την ύπαρξη «καρτέλ» στο γάλα. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατηγορεί εννέα βιομηχανίες τόσο για «οριζόντια σύμπραξη, με σκοπό να επιβάλουν τιμές στους κτηνοτρόφους και να μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά νωπού γάλακτος», όσο και για «κάθετη σύμπραξη με super markets για τον καθορισμό ενιαίων λιανικών τιμών στο παστεριωμένο γάλα». Σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής για τα δύο σκέλη της υπόθεσης αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

Ανεξάρτητα όμως από τα αποτελέσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού - αν δηλαδή παραδεχτεί την κερδοσκοπική ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών με τη σύσταση «καρτέλ» - αναμένεται η παραπέρα μονοπώληση του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Hellastat επικαλείται πληροφορίες παραγόντων του κλάδου οι οποίοι «εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον οι τάσεις συγκέντρωσης θα ενταθούν, λόγω του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν πολυεθνικοί όμιλοι (Friesland, Danone Lactalis κ.ά.) είτε για εξαγορές, είτε για εμπορικές συνεργασίες με εγχώριες βιομηχανίες, ενώ και η συγκέντρωση στον Ομιλο Vivartia δημιουργεί τις συνθήκες για τη δημιουργία αντίθετου πόλου στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ