Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Διογκώθηκε στα 19 δισ. ευρώ

Αύξηση 16,5% εμφανίζει στο α΄ εξάμηνο του 2007 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Με ρυθμό πάνω από 3 δισ. ευρώ το μήνα αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Ταυτόχρονα, την πορεία συνεχούς επιδείνωσης συνεχίζουν και οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει και με την πολιτική αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο πλαίσιο του νέου διεθνούς καταμερισμού της παραγωγής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στις αθρόες παραγγελίες πλοίων σε ναυπηγεία του εξωτερικού, γεγονός για το οποίο αιτία είναι η πολιτική απαξίωσης των ναυπηγείων της χώρας την οποία υλοποίησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαντική συμβολή έχουν τα αυξημένα κονδύλια που πληρώθηκαν σε μεγαλορεντιέρηδες του εξωτερικού με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν την ενίσχυση της ανισόμετρης ανταλλαγής εμπορευμάτων και «υπηρεσιών» και βέβαια σε καμία περίπτωση δε σχετίζονται με την όποια θέση της χώρας στο διεθνή χάρτη της «ανταγωνιστικότητας», γύρω από την οποία διαγκωνίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα κροκοδείλια δάκρυα - και των δύο - για την υποτιθέμενη υποχώρηση της «ανταγωνιστικότητας» σχετίζονται με στοχεύσεις που αποσκοπούν σε νέα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα στοιχεία της Τράπεζας, που αφορούν στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2007, εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες) εκτινάχτηκε σε 16,7 δισ. ευρώ (από 14,3 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 2,36 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 7,4%
  • Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε σε 19 δισ. ευρώ (από 17,7 δισ. ευρώ) με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 16,5%. Καθοριστικός παράγοντας ήταν οι παραγγελίες του «ντόπιου» εφοπλιστικού κεφαλαίου σε ναυπηγεία του εξωτερικού. Στο α΄ εξάμηνο του 2007 πληρώθηκε στο εξωτερικό ποσό ύψους 3,24 δισ. ευρώ (από 2,56 δισ. ευρώ το 2006)
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισοδημάτων διαμορφώθηκε σε 4,48 δισ. ευρώ (από 3,53 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ. Η εν λόγω εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης των κονδυλίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό για «τόκους, μερίσματα, κέρδη». Το συγκεκριμένο κονδύλι διογκώθηκε σε 6,6 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ το 2006)
  • Οι λεγόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις ντόπιων επιχειρήσεων στο εξωτερικό εκτινάχτηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ (από 342 εκατ. ευρώ το 2006) σε μια εξέλιξη που έχει να κάνει με τις «επενδύσεις» ντόπιων τραπεζών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ