Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σε πύρινο κλοιό Ταΰγετος και Γράμμος

Εκκενώθηκε το χωριό Καρβέλι, κινδύνευαν άλλα τρία χωριά

Το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών συνεχίστηκε χτες σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερες αυτή στον Ταΰγετο, η οποία κάλυψε με καπνό και στάχτη την Καλαμάτα, αλλά και στο Γράμμο, όπου αναπτύσσεται σε δύο μέτωπα.

Στο πανέμορφο δάσος του Ταϋγέτου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Κορυφή και συγκεκριμένα στο ύψος του τουριστικού περιπτέρου και πλησίον του δρόμου Σπάρτη - Καλαμάτα. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και συνέχιζε να κάνει στάχτη έλατα και πεύκα σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκηνώσεις, ενώ αργά το βράδυ το χωριό Καρβέλι. Παράλληλα, τα χωριά Λαδά, Αράχωβα και Ριζάνα, όλο το βράδυ, ήταν σε κατάσταση «συναγερμού», με τα δύο πρώτα να είναι πιο πιθανά για εκκένωση. Το σημείο που κάηκε αξίζει να σημειωθεί ότι είχε «γλιτώσει» από την καταστροφή του 1998. Παράλληλα, θεωρείται ως περιοχή «φιλέτο» για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής... Αργά το βράδυ, τις πληγείσες εκτάσεις επισκέφθηκαν υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, καθώς και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κόμματος.

Από την άλλη, στις φλόγες τυλίχτηκε χθες το πρωί το Γεράκι - Καλλιθέα Λακωνίας. Η πυρκαγιά έκαιγε μέχρι αργά το βράδυ ελαιόδεντρα και δασική έκταση, με το έργο των πυροσβεστών να είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ανέμων. Η κύρια προσπάθεια κατάσβεσης στηρίχτηκε στις επίγειες δυνάμεις, καθώς μεγάλη δύναμη του Σώματος μετακινήθηκε στην πυρκαγιά του Ταϋγέτου.

Στο μεταξύ, συνελήφθη χθες στη Μεσσηνία ένας νεαρός που φέρεται ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στη θέση Κόκλα.

Πυρκαγιές σε Γράμμο - Ηπειρο

Σε εξέλιξη ήταν, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η πυρκαγιά που έπληξε ξανά τον Γράμμο. Στο Δήμο Ακριτών, στις θέσεις Μονόπυλο και Τρίλοφο, η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει περίπου 1.000 στρέμματα δάσους με πεύκα, κέδρους και πουρνάρια σε μία δύσβατη περιοχή. Αυτό όμως που ανησυχούσε περισσότερο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής ήταν ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς.

Ιδιο το σκηνικό και στα Γιάννενα. Η πύρινη λαίλαπα είχε κάψει μέχρι αργά το απόγευμα 400 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κακόλακκου του Δήμου Ανω Πωγωνίου και όλο το βράδυ συνέχιζε το καταστροφικό της έργο. Παράλληλα, ανεξέλεγκτη ήταν η πυρκαγιά στην περιοχή Τσιροπούλι στην Κοινότητα Πάπιγκο του Νομού Ιωαννίνων, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στα Τσαμαντά Θεσπρωτίας και στο Δήμο Γεώργιου Καραϊσκάκη Αρτας.

Στη Μάνδρα

Νωρίς το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το δρόμο κοντά στη Μονή Αγ. Αικατερίνης και γρήγορα - αφού μετέτρεψε σε στάχτη αρκετές δεκάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα - ανέβηκε το βουνό και έκαψε δασική έκταση. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ