Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοδος των βάσεων, διατήρηση των προβλημάτων της Παιδείας

Ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Ανοδο των βάσεων που σε ορισμένες σχολές πλησιάζει ή ξεπερνά τα 1.000 μόρια δείχνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που αναρτήθηκαν χτες στα λύκεια της χώρας. Παράλληλα, φέρνουν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα αδιέξοδα που επιφυλάσσει για τους χιλιάδες νέους αυτή η πολιτική, που σχεδιάζεται και υλοποιείται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τους, αφού η μερίδα εκείνη των παιδιών που εισάγονται σε κάποια σχολή ή τμήμα έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της συνέχισης των σπουδών και την αλλοίωση στο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης που έρχεται με την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Για όσους δεν εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση, η πολιτική των κομμάτων της εναλλαγής στην Παιδεία δεν αφήνει άλλη αξιόπιστη διέξοδο μετά το λύκειο ή τα ΤΕΕ από εκείνη της επί πληρωμή κατάρτισης.

Οπως προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις ανεβαίνουν στο σύνολο των σχολών με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρ. Καραμάνος το απέδωσε στην καθιέρωση της βάσης του 10, ωστόσο ο παράγοντας που καθορίζει τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι κυρίως η δυσκολία των θεμάτων, την οποία η κάθε κυβέρνηση μπορεί να καθορίζει κάθε φορά. Η καθιέρωση της βάσης του 10, άλλωστε, δε σχετίζεται με την ποιότητα της Παιδείας, αλλά είναι ένα ακόμα ταξικό μέτρο που στόχο έχει να κόψει από περισσότερους το δρόμο για τη συνέχιση των σπουδών τους.

Ανοδος στις παιδαγωγικές σχολές

Σε ό,τι αφορά την πορεία των βάσεων εισαγωγής, μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στις βάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα Τμήματα ανθρωπιστικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Η αύξηση στα παραπάνω τμήματα πλησιάζει ή ξεπερνά τα 1.000 μόρια (π.χ. κατά 1.699 μόρια αυξήθηκε η βάση στο τμήμα νηπιαγωγών στη Φλώρινα). Αυξήσεις παρατηρούνται και στις σχολές θετικών επιστημών όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, στις γεωπονικές, στις επιστήμες οικονομίας, διοίκησης, πληροφορικής, μηχανικών καθώς και στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις μικρότερες αυξήσεις παρουσιάζουν οι επιστήμες της Υγείας, όπου ήδη οι βαθμολογίες που απαιτούνται για την εισαγωγή σε αυτές είναι υψηλές. Οι αυξήσεις των βάσεων είναι μικρότερες σε τμήματα μεγάλων αστικών κέντρων και μεγαλύτερες σε εκείνες των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Συνολικά εισάγονται 65.941 υποψήφιοι από τους 99.873 που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο. Από αυτούς, οι 69.771 πήραν μέρος στις εξετάσεις με την κατηγορία του 90%, οι 15.460 ανήκουν στην κατηγορία του 10% δηλαδή απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής χωρίς επανεξέταση, 422 απόφοιτοι εσπερινών λυκείων, 13.639 απόφοιτοι ημερήσιων ΤΕΕ και 581 από εσπερινά ΤΕΕ. Γενικά φέτος εισάγονται στα πανεπιστήμια 5.109 περισσότεροι υποψήφιοι, ωστόσο χιλιάδες θέσεις παραμένουν και φέτος κενές, κυρίως σε ΤΕΙ.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους που προέρχονται από τα ΤΕΕ, από τους 13.639 που πήραν μέρος στις εξετάσεις στα ΤΕΙ εισάγονται μόλις 3.381, δηλαδή μόλις το 24,79%, ενώ 179 από τους 581 υποψηφίους από εσπερινά ΤΕΕ εισάγονται σε ΤΕΙ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ανισοτιμία μεταξύ του λυκείου και της τεχνικοεπαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία αποστολή έχει να σπρώχνει από νωρίς στην κατάρτιση τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εξετάσεων χτες το πρωί, πολλοί υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές διαπίστωσαν λάθη στα αποτελέσματα εισαγωγής τους και διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο. Από τον επανέλεγχο που έκανε η Διεύθυνση του Β΄ Κλάδου Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που είχαν σταλεί στο Υπουργείο ήταν λάθος γι' αυτό και θα γίνει επανέλεγχος των στοιχείων, προκειμένου να επανεκδοθούν τα αποτελέσματα και να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι στις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Στις επόμενες σελίδες, ο «Ρ» δημοσιεύει τους πίνακες με τις βάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων ημερήσιων λυκείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ