Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
«Επισκέπτες» «βολτάρουν» στα καμένα...

Με αναζωπυρώσεις πυρκαγιών να τον περικυκλώνουν και με καμένα δέντρα να «κρέμονται» απειλητικά πάνω από τις διαδρομές, το ΥΠΠΟ επιμένει να αφήνει «επισκέψιμο» τον αρχαιολογικό χώρο

Η Αρχαία Ολυμπία είναι «έτοιμη» να «υποδεχτεί» το «κοινό»

Eurokinissi

Η Αρχαία Ολυμπία είναι «έτοιμη» να «υποδεχτεί» το «κοινό»
Ακόμη και επικίνδυνη αναδεικνύεται η πολιτική γύμνια της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και μπροστά στην καταστροφή που βιώνει ο λαός μας, με αποκορύφωμα την προχτεσινή, «απίθανη» απόφαση για άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου και των μουσείων της Αρχαίας Ολυμπίας από χτες... για το «κοινό»!

Απόφαση για την οποία δεν υπάρχει επίσημο σκεπτικό, το σίγουρο όμως είναι ότι έγινε με πικρά χαμόγελα δεκτή από το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένων συμβασιούχων) το οποίο, αφού αβοήθητο έσωσε τα κτίρια, τώρα καλείται ουσιαστικά να λειτουργήσει... με «κανονικούς ρυθμούς». Οσο για το «περίφημο» σύστημα πυροπροστασίας του χώρου, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι έβλεπαν δέντρα να εξακολουθούν να καίγονται ενώ το σύστημα έριχνε νερό, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά του να αντιμετωπίσει τέτοιας κλίμακας απειλή.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης με την απόφαση για λειτουργία, είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει υποστεί μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που παρουσίασε αρχικά το ΥΠΠΟ. Από προχτές το βράδυ τα ΜΜΕ αποκάλυψαν εικόνες καταστροφής σε υπαίθριους και μη αποθηκευτικούς χώρους του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου όπου φυλάσσονται αρχαία αντικείμενα, προϊόντα ανασκαφής, τα οποία υπέστησαν βλάβες από την πυρκαγιά και τώρα καθαρίζονται, ενώ μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Ζ΄ ΕΠΚΑ δύο κιονόκρανα, τα οποία έχρηζαν άμεσης συντήρησης. Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε το ίδιο το ΥΠΠΟ, το Μουσείο το οποίο «έγλειψαν» οι φλόγες και ο καπνός εξακολουθεί να είναι αισθητός στο εσωτερικό του, δεν έχει καν ρεύμα και λειτουργεί με γεννήτρια!

Η εμμονή του ΥΠΠΟ να ανοίξει το Μουσείο αγγίζει τα όρια του ρίσκου, αφού, όπως το ίδιο σημειώνει, οι εργάτες της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων εξακολουθούν να καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου προς την πεζογέφυρα, «προκειμένου να καταστεί απολύτως ασφαλής για τους επισκέπτες (από την πτώση καμένων δέντρων)»! Το χειρότερο είναι ότι η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε στα Καλυβάκια του Δήμου Σκιλλούντος, πέρασε στην απέναντι όχθη του Αλφειού σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά του περιφραγμένου Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και σβήστηκε από την Πυροσβεστική. Αυτές είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες το ΥΠΠΟ προσκαλεί τουρίστες στην Ολυμπία!

Γιατί όμως αυτή η εμμονή; Η «βιτρίνα» που λέγεται Αρχαία Ολυμπία (από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και ενταγμένος στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ) είναι έτοιμη να «υποδεχτεί» κατ' αρχήν τους εργολάβους για να την έχουν έτοιμη του χρόνου στην αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ώστε να μην «στενοχωρηθούν» οι πολυεθνικές της ΔΟΕ. Αλλωστε είναι διατυμπανισμένος ο δικομματικός προσανατολισμός της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εξυπηρέτηση των τουριστικών πρακτόρων και, στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, των αφεντικών της ΔΟΕ.

Κατά τ' άλλα, η πυρκαγιά της Ανδρίτσαινας βρίσκεται υπό έλεγχο σε απόσταση 2,5 χλμ. βόρεια του Ναού του Επικουρίου και «δεν απειλείται άμεσα προς το παρόν» σύμφωνα με το ΥΠΠΟ. Το προσωπικό παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί οργίστηκε το κεφάλαιο (2007-09-02 00:00:00.0)
Παρελθόν... το περιβάλλον των μνημείων (2007-09-01 00:00:00.0)
«Ομοβροντία» κριτικής από το ICOMOS (2002-09-06 00:00:00.0)
«Πανηγύρι» στο σεληνόφως (2001-08-23 00:00:00.0)
Αρχαιολογικά χατίρια ... και στους Αυστραλούς (1999-12-10 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της απεργίας (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ