Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά χατίρια ... και στους Αυστραλούς

Τον διευθυντή του Μουσείου «Πάουερ Χάουζ» στο Σίδνεϋ συνάντησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από την διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Λ. Παρλαμά και την αρχαιολόγο Ν. Βαλάκου.

Στη συνάντηση κατέληξαν σε συμφωνία για την αρχαιολογική έκθεση «Χίλια Χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων», που θα γίνει παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 54 αρχαία έργα που θα σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Στις πολύωρες διαβουλεύσεις οι Αυστραλοί, μιμούμενοι... τους Αμερικανούς, ζητούσαν επίμονα την εξαγωγή αρχαίων αντικειμένων για τα οποία τα ελληνικά μουσεία κρίνουν ότι είναι επικίνδυνο να μετακινηθούν λόγω της κατάστασης διατήρησής τους.

Βέβαια, η επιμονή των Αυστραλών εκμεταλλεύτηκε την πάγια πλέον πολιτική του ΥΠΠΟ να στέλνει αρχαιότητες οπουδήποτε στο εξωτερικό, με όποιους κινδύνους κι αν συνεπάγεται αυτό. Θυμίζουμε ότι στη Λοζάνη τα αντικείμενα θα μείνουν 4 χρόνια και παραλίγο μόνιμα.

Τα 54 αρχαία αντικείμενα θα ταξιδέψουν τον Ιούνη του 2000, με τη συνοδεία 3 αρχαιολόγων και 3 συντηρητών του ΥΠΠΟ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Αυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην οποία έγινε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα το Γενάρη του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ