Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από φτωχός... φτωχότερος ο Καραγκιόζης

Το ΙΚΑ κάνει δύσκολη την εξεύρεση εργασίας στους καραγκιοζοπαίκτες, επιφέροντας την ανεργία και τον αφανισμό σε ένα από τα τελευταία παραδοσιακά - λαϊκά επαγγέλματα. Οι καραγκιοζοπαίκτες ασφαλίζονταν στο Ταμείο Συντάξεως Ηθοποιών μέχρι το 1980, οπότε με το νόμο 1075/80 και μετέπειτα με τον 1210/1981, αυτό συγχωνεύτηκε με το ΙΚΑ, για να πάρει την οριστική μορφή του στο νόμο 1296/82. Στο άρθρο 5 του νόμου προβλέπονται δύο διαδικασίες. Στην 1η παράγραφο για όσους απασχολούνται σε κάποιον εργοδότη και ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τους ασφαλίζει και στη 2η για όσους δεν έχουν εργοδότες, αλλά είναι οι ίδιοι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την ασφάλισή τους. Οι καραγκιοζοπαίκτες, λοιπόν, μέχρι σήμερα σαν αυτοαπασχολούμενοι κόλλαγαν ένα ένσημο ανά ημέρα απασχόλησης (ανά παράσταση), που αποδεικνυόταν με το παραστατικό που έκοβαν στους πελάτες τους (δήμοι, σύλλογοι, ιδιώτες, κλπ.).

Το ΙΚΑ, όμως, από τον περασμένο Ιούνιο, παρερμηνεύοντας το νόμο, υποχρεώνει τους καραγκιοζοπαίκτες να ζητούν ασφάλιση από τους πελάτες τους, χρίζοντάς τους εργοδότες. Ιδιαίτερα για τους συλλόγους και τους ιδιώτες καθίσταται αδύνατη η πραγματοποίηση και μιας ακόμη παράστασης, αφού ακόμα κι αν επιβαρυνθούν το αυξημένο κόστος, δεν πρόκειται να δεχτούν να μπουν στη διαδικασία έκδοσης βιβλίου αγοράς ενσήμων και να απογραφούν σαν εργοδότες.

Για παράδειγμα, μια παράσταση που κόστιζε στον οργανωτή - πελάτη 50.000 δρχ, με τον προηγούμενο υπολογισμό, το ένα ένσημο που πλήρωνε ο καραγκιοζοπαίκτης θα κόστιζε 3.163 δρχ., ενώ με το σύστημα που επιβάλλει το ΙΚΑ, ο μεν καραγκιοζοπαίκτης επιβαρύνεται με 7.950 δρχ, ο δε πελάτης με 14.460 δρχ. Ποσοστιαία αύξηση 38,5%, από την οποία ωφελείται μόνο το ΙΚΑ.

Ενδεικτικό του προβλήματος που προκύπτει είναι και το ακόλουθο περιστατικό. Ενα από τα υποκαταστήματα (Αγ. Σοφίας Πειραιά), χωρίς να το ζητήσουν οι ασφαλισμένοι καραγκιοζοπαίκτες, απαίτησε από τους πελάτες τους, με πρόστιμο, ένσημα από το 1986 για τα οποία οι ενεχόμενοι καλλιτέχνες είχαν ήδη αγοράσει οι ίδιοι, προκαλώντας τους ταυτόχρονα και δυσφήμηση. Ο Πάνος Καπετανίδης, ένας εξ αυτών, με τη συμπαράσταση του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αγωγή για ηθική και υλική ζημία και για την οριστική και τελεσίδικη ορθή ερμηνεία του νόμου, καθώς και σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν χτες, στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά. Το πρώτο θέμα πήρε αναβολή για τις 19 του Γενάρη, ενώ το δεύτερο συζητήθηκε και αναμένεται η απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ