Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μουσείο για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

ΚΙΕΒΟ.--

Αρχισε αυτές τις μέρες η λειτουργία του Μουσείου για τα θύματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Σιμφερόπολη της Κριμαίας, ενός μουσείου που αποτελεί πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας ως απάντηση στο μνημείο που εγκαινίασε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, για τα «θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων» στην Ουάσιγκτον. Το συγκεκριμένο μουσείο αφιερώνεται στο λαό της Σιμφερόπολης που πέρσι ηρωικά απέτρεψαν την είσοδο Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη τους, για να πάρουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Το «Αντι-ΝΑΤΟικό Μουσείο», όπως το αποκαλούν, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Σιμφερόπολης - δίπλα ακριβώς στο μνημείο του Λένιν και αποτελείται από μια μεγάλη σκηνή όπου παρουσιάζεται ολόκληρη η περίοδος, από τις σφαγές των ιθαγενών Αμερικανών μέχρι και τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν χάρτες, ντοκουμέντα και εκθέματα από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, φωτογραφίες από τους πολέμους στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και φωτογραφίες από τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» που συντελέστηκε στην Ουκρανία το 2004.

Σημειώνεται επίσης ότι καθόλη τη διάρκεια που θα παραμείνει το «Αντι-ΝΑΤΟικό Μουσείο» στη Σιμφερόπολη, θα υπάρξει και μια κινητή έκθεση που θα περιοδεύσει στις βασικές πόλεις της Κριμαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ