Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Τέχνη για τον Μπαλζάκ

Από την παράσταση «Το άγνωστο αριστούργημα»
Από την παράσταση «Το άγνωστο αριστούργημα»
Ο θίασος «Altra Terra» θα παρουσιάσει το θαυμαστό διήγημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα» (9 - 30/9) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι). Για πρώτη φορά, ένα μουσείο ανοίγει τις αίθουσές του, για μια περιήγηση με τη μορφή θεατρικού δρώμενου. Συνδυάζοντας πλήθος ηθοποιών, τη σύγχρονη τεχνολογία και μορφές Τέχνης (λογοτεχνία, ζωγραφική, μουσική, κινηματογράφο), η σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη αναδράμει στην Τέχνη και σε αισθητικά ρεύματα.

Το διήγημα του Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα» θέτει διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την Τέχνη, τη σχέση της με τη ζωή, το περιεχόμενο και τη μορφή ενός έργου Τέχνης, μέσα από τη φανταστική «συνάντηση» τριών ζωγράφων: Ο ηλικιωμένος και φημισμένος ζωγράφος Φρενχόφερ αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους νεαρότερους ομοτέχνους του. Ο νεότερος ηλικιακά Φρανσουά Πορμπύς, αναγνωρισμένος ζωγράφος της αυλής της Μαρίας των Μεδίκων, θεωρεί τον Φρενχόφερ «δάσκαλο» και καθοδηγητή του. Ο φτωχός, νεαρός και καλλιτεχνικά νεοφώτιστος Νικολά Πουσσέν, αργότερα κύριος εκφραστής του γαλλικού κλασικισμού, κάνει τα πρώτα του βήματα. Η νεαρή, σπάνιας ομορφιάς Ζιλέτ, που αγαπά ο Νικολά, γίνεται ο καταλύτης της ιστορίας. «Μέτρο» σύγκρισης μεταξύ της φυσικής ομορφιάς και της ομορφιάς της Τέχνης, και έριδας μεταξύ έρωτα και δημιουργίας αν ένα «κρυφό» δημιούργημα κυριεύσει τη ζωή ενός καλλιτέχνη.

Ο Μπαλζάκ σ' αυτό το κείμενο εξέφρασε τους αισθητικούς προβληματισμούς του για την Τέχνη και επηρέασε κάποιους μεγάλους εικαστικούς δημιουργούς του 19ου και 20ού αιώνα. Λ.χ. ο Πάμπλο Πικάσο, 100 χρόνια περίπου μετά την έκδοση του μπαλζακικού διηγήματος, στη δεκαετία του 1930, εγκαταστάθηκε στο μέγαρο όπου υποτίθεται διαδραματίζεται η ιστορία του διηγήματος και ζωγράφισε την «Γκερνίκα».

Θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης. Σκηνογραφία: Δανάη Χατζάκη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κινησιολογία: Ελενα Γεροδήμου. Μουσική: «Neon». Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Ρόζα Προδρόμου, Μάκης Μπενάκης, Βύρων Κατρίτσης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ