Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Ζητά πίσω χρήματα για την πυροπροστασία!

Ανακαλύφθηκε... λάθος και τώρα ζητούνται πίσω τα χρήματα που δόθηκαν για την πυροπροστασία...

Eurokinissi

Ανακαλύφθηκε... λάθος και τώρα ζητούνται πίσω τα χρήματα που δόθηκαν για την πυροπροστασία...
Ως φάρσα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς την αξίωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) να επιστρέψουν οι δήμοι περίπου του 85% των χρημάτων που τους είχαν διατεθεί για πυροπροστασία, με την... αιτιολογία ότι «εστάλησαν εκ παραδρομής» περισσότερα χρήματα απ' ό,τι δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του στις 21 Ιούνη, το ΤΠκΔ καλεί τους δήμους να επιστρέψουν το επιπλέον ποσό που τους δόθηκε προκειμένου να «τακτοποιήσουμε το λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών». Μάλιστα, στην απόφασή του, το Ταμείο θέτει και τελεσίγραφο προς τους δήμους, ζητώντας τους να επιστρέψουν άμεσα το ποσό, αλλιώς αυτό θα κρατηθεί από την τακτική επιχορήγηση του Σεπτέμβρη 2007.

Η δε απόφαση του Ταμείου αφορά ακόμα και δήμους που κάηκαν φέτος και οι οποίοι όχι μόνο ξόδεψαν τα χρήματα, αλλά προφανώς χρειάζονταν κι άλλα για μια σοβαρή αντιπυρική προστασία της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους δήμους που έλαβαν το εν λόγω τελεσίγραφο είναι ο πυρόπληκτος Δήμος Δερβενοχωρίων Βοιωτίας, στον οποίο δόθηκαν 24.962,50 ευρώ και του ζητείται να επιστρέψει τα 14.977,50 ευρώ. Επίσης ο Δήμος Οινόης, που κινδύνευσε από τη φωτιά στην Πάρνηθα, καλείται να επιστρέψει 14.977,50 ευρώ από τα 19.970 που έλαβε. Ανάλογο ποσό θα πρέπει να επιστρέψει και ο Δήμος Σχηματαρίου, ο Δήμος Καλυβίων και πολλοί ακόμη.

Το παράλογο της υπόθεσης ενισχύεται από το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς οι χρηματοδοτήσεις για πυροπροστασία είναι λειψές, αφού στις κυβερνητικές προτεραιότητες δεν είναι η θωράκιση του τόπου από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες. Ευθύνες, βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις φέρουν και οι ίδιοι οι δήμοι, καθώς δεν επιδιώκουν τον προγραμματισμό και την εκτέλεση τέτοιων έργων.

Νέα φωτιά στη Λακωνία

Λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, χτες, μία νέα φωτιά ήρθε να αναστατώσει τους κατοίκους του χωριού Δρύαλος στη Λακωνία. Λίγο μετά το μεσημέρι, φλόγες πρόβαλλαν στην περιοχή Τσόπακας και λίγο αργότερα έφτασε κοντά στο χωριό Δρύαλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παρέμειναν στην ευρύτερη περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις ή νέες πυρκαγιές κατόρθωσαν - μαζί με τους κατοίκους - να αποσοβήσουν τον κίνδυνο. Μέχρι αργά το βράδυ, έκαιγε σε βραχώδη περιοχή, μακριά από κατοικίες.

Χωρίς να κινηθεί κοντά σε χωριά ή οικισμούς, βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατιές. Μάλιστα, το απόγευμα έκαιγε σε χαράδρα κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Δρυς και βελανιδιές μετέτρεπε σε στάχτη η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Παλαιόκαστρο Φωκίδας και παρέμενε σε εξέλιξη - με τη βοήθεια των ανέμων - μέχρι αργά το βράδυ.

Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα κοντά στους οικισμούς Κ. Λιβάδι και Κάλαμος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο πυρκαγιές στην Πελοπόννησο (2021-05-25 00:00:00.0)
Νέες πυρκαγιές στην Κέρκυρα (2011-08-11 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Αίγιο, Αττική (2008-08-02 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα η πυρκαγιά! (2008-07-25 00:00:00.0)
Αναζωπυρώσεις στη Σάμο (2007-07-11 00:00:00.0)
Οδηγείται σε χρεοκοπία από την κεντρική διοίκηση (1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ