Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στόχος η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμα

Με 460 δισ. δραχμές χρηματοδοτεί η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση το εγχείρημα της μετατροπής της Θεσσαλονίκης, σε βάση εξόρμησης του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στη Βαλκανική και τις παρευξείνιες χώρες

Ηοικονομική στήριξη με σχεδόν 500 δισ. δραχμές, του εγχειρήματος της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε βραχίονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της παρευξείνιας ζώνης, περνάει μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου γνωστοποιεί ότι απέστειλε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το συνολικό πρόγραμμα για την εξαετία 2000 - 2006 προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 460 δισ. δραχμών που θα προέλθει από κοινοτικά εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Πρώτος στόχος του ΠΕΠ είναι « η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο με διεθνείς λειτουργίες», καθώς και «η μείωση της ανεργίας» μέσω «της προσαρμογής των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», μέσα δηλαδή από την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, προκύπτουν τουλάχιστον δύο βασικά συμπεράσματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης: Πρώτον ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και στην παρευξείνια ζώνη, συνεχίζεται και σήμερα με άλλα μέσα και η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός όχι μόνο δεν είναι αμέτοχος στις επιδιώξεις αυτές, αλλά όπως και στην περίοδο των βομβαρδισμών, συνεχίζει να παίζει αποφασιστικό ρόλο. Δεύτερον, ότι τα περίφημα ευρωπαϊκά πακέτα δεν έχουν στόχο την εθνική ανάπτυξη - όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση - αλλά είναι μηχανισμοί επιβολής ταξικών επιλογών.

Η κυβέρνηση δε μασά τα λόγια της, σχετικά με τις επιδιώξεις μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι « η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο με διεθνείς λειτουργίες αποτελεί στρατηγικό στόχο. Σκοπός είναι η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό - τεχνολογικό κέντρο. Η προσπάθεια αυτή πηγάζει από τις αναμφισβήτητες αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης και την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση που κατέχει στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο σύνολο με τη Βαλκανική και παρευξείνια ζώνη...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ